Η φράση Κβο βάντις (Quo vadis) είναι μια λατινική ερωτηματική έκφραση που κατά λέξη σημαίνει «πού πηγαίνεις;»!
Η φράση αυτή είναι γνωστή από μία χριστιανική παράδοση που αναφέρεται στον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος σύμφωνα με το απόκρυφο βιβλίο «Πράξεις του Πέτρου» όταν εγκατέλειψε τη Ρώμη φοβούμενος την θανάτωση του από το καθεστώς, έξω από την πόλη συνάντησε κάποιον που βάδιζε προς την πρωτεύουσα, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώρισε τον αναστημένο Ιησού Χριστό, στον οποίο απευθυνόμενος τον ρώτησε «Quo Vadis», πού πηγαίνεις;
Και εκείνος του αποκρίθηκε βλέποντας τον να εγκαταλείπει το ποίμνιο του «πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ δεύτερη φορά»!
Αφήνοντας ωστόσο πίσω τις μεταφυσικές αναφορές και επιστρέφοντας στην πεζή πραγματικότητα της εθνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, όπου οι «έξοδοι» από μετοχές και επιχειρήσεις λαμβάνουν τάση αυξητική, προκαλώντας αγωνία και αβεβαιότητα, ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Quo vadis;
Κλείνει άραγε ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος; Και αν ναι, τι είδους κύκλος θα είναι αυτός ο δεύτερος που επίκειται;
Το γεγονός ωστόσο είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: Μετά τις μεγάλες υπεραξίες που αποκομίστηκαν σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, κυρίως από ξένους και δευτερευόντως από εγχώριους επενδυτές, μετά από τα υψηλά μερίσματα που διανεμήθηκαν και τις επιστροφές κεφαλαίου, παρατηρείται μια κίνηση εξόδου από την αγορά και τις επιχειρήσεις, ένα κύμα αποχωρήσεων που μπορεί να είναι συμπτωματικό, περιστασιακό, μπορεί όμως να είναι και σημειολογικό υπό την έννοια ότι δρομολογεί τάση, κατεύθυνση!
Για να γίνουμε σαφείς και ξεκάθαροι, κατά το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ρευστοποιήσεων και κατοχύρωσης κερδών που παρατηρείται με μεγάλους τζίρους, στις μετοχές των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης!
Την ίδια ώρα ωστόσο στην εγχώρια αγορά επικρατεί ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται:
Πρώτον, από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από Αραβες και Τούρκους στον εφοπλιστή Προκοπίου αντί του ποσού του 1 δις.
Δεύτερον, από την πώληση του Μπάρμπα Στάθη, της Εθνικής Ασφαλιστικής και των μεγάλων νοσοκομείων από την CVC!
Τρίτον, από την πώληση των εγχώριων επενδυτών – επιχειρηματιών Π. Γερμανού και Β. Κάτσου μεγάλου μέρους των μετοχών τους στην Lamda Development και το project του Ελληνικού!
Τέταρτον, από την πώληση από τον περίφημο αμερικανό επενδυτή Πόλσον του 2,5% των μετοχών που κατείχε στην Τρ. Πειραιώς!
Όλες αυτές οι κινήσεις αθροιστικά σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα κατά το οποίο τίθεται πέραν πάσης αμφιβολίας ένα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων αλλά και του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία εισερχόμαστε στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων και του τέλους των αυτοδυναμιών, καταδεικνύουν ότι ένας χρηματιστηριακός και επενδυτικός κύκλος που απέφερε κέρδη, υπεραξίες και υψηλά μερίσματα κλείνει και ανοίγει ένας άλλος!
Το τι πορεία θα ακολουθήσει αυτός ο νέος κύκλος είναι την ώρα τούτη το ζητούμενο, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών, των γεωπολιτικών ζητημάτων και φυσικά της έκβασης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων!
Καθώς επίσης και του πολιτικού ρίσκου που θα μπορούσε να ενσκήψει στο βαθμό που τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως τα Τέμπη για παράδειγμα, προκαλέσουν δυσάρεστες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές…