Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς στο BB (high) από Β (high) προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του καναδικού οίκου, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρκή βελτίωση του προφίλ του Ομίλου Πειραιώς, χάρη στη διαρκή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και τον περιορισμό σχηματισμού νέων.

Από την άλλη, οι δείκτες ποιότητας του ενεργητικού εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά αδύναμοι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, τα NPEs θα αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του υψηλότερου κόστους ζωής και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, το προφίλ της τράπεζας είναι ισχυρότερο από ό,τι στο παρελθόν χάρη στην περαιτέρω απομάκρυνση του κινδύνου, την ισχυρότερη κάλυψη NPE και την υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης από έργα που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Που οφείλεται η αναβάθμιση

Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη τα ενισχυμένα κεφαλαιακά αποθέματα του Ομίλου χάρη στη διαρκή εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων, καθώς και τη μικρότερη επιβάρυνση από τα NPEs.

Η Πειραιώς έχει επιδείξει μεγάλη βελτίωση σε ό,τι αφορά την παραγωγή επαναλαμβανόμενων κερδών τα τελευταία χρόνια και πρόκειται να παραμείνει σε αυτή την τροχιά.

Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει κάποια συμπίεση περιθωρίου, πιθανώς λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων στο άμεσο μέλλον, του υψηλού πληθωρισμού και των ψηφιακών επενδύσεων.

Επίσης, αρνητικά θα επιδράσει η αύξηση του πιστωτικού κόστους λόγω πιθανών νέων κινδύνων που σχετίζονται με την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Πέρα από τα παραπάνω, η αξιολόγηση της DBRS λαμβάνει υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, αλλά και τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς του.

Ενσωματώνουν δε τη μέτρια διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου και των ροών εσόδων της Πειραιώς, καθώς και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC).

Διαβάστε ακόμη: