Πολύ βαθιά στα παρασκήνια με πήγαν οι πηγές μου χθες και οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην με όσα μου μετέφεραν και σας μεταφέρω, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες που θα δείτε στη συνέχεια, προέρχονται από πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώση όσων διαμείβονται στο παρασκήνιο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη προήλθε από το ότι, ενώ η θητεία του σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος λήγει το 2026, εντούτοις κάποια κέντρα προετοιμάζουν από τώρα τη διάδοχη κατάσταση.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, πλην φυσικά απροόπτου, θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2027, το κυβερνών κόμμα θα πρέπει μέχρι το 2025, να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον νυν διοικητή της Κεντρικής μας τράπεζας, στο οποίο όπως αντιλαμβάνεστε απαιτείται και η αποδοχή-συναίνεση και των αρμόδιων κοινοτικών και εποπτικών οργάνων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πηγές μου, το πρόσωπο που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να προταθεί, είναι ο νυν υπουργός Ενέργειας και πριν τις εκλογές από τα κεντρικά πρόσωπα του υπουργείου Οικονομικών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης!
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, μόνο το πολύ στενό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει γνώση της κατ’ αρχήν αυτής επιλογής, από την οποία εκτιμάται ότι δεν είναι λίγοι όσοι θα αιφνιδιαστούν και εντός της κυβέρνησης και εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο μόνος που σίγουρα θα χαρεί ιδιαιτέρως είναι ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του, ο Στέφανος Μάνος.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν μέχρι την τελική επιλογή του αντικαταστάτη του κ. Στουρνάρα, τόσο εντός κυβέρνησης, όσο και η απαραίτητη ενημέρωση και πιθανή συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, αν και η πολιτεία Σκυλακάκη, είναι απίθανο να βρει υποστηρικτές στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Αλλά, αφού υπεισήλθαμε στο χώρο των τραπεζών και μάλιστα στα του κορυφαίου εποπτικού οργάνου τους, της Τράπεζας Ελλάδος, έχει μεγάλη σημασία να σας θέσω υπόψη μια “δεύτερη ανάγνωση” της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει με νόμο το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.
Θέμα που άλλωστε προκάλεσε απορίες σε πάρα πολλούς, αλλά και αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζιτών.
Πέραν, λοιπον, όσων καταγράψαμε για το θέμα αυτό σε προχθεσινό σχόλιο μας (σ.σ: Ακαταδίωκτο τραπεζιτών: Η στήριξη Πατέλη στον Φλωρίδη, οι αντιδράσεις τραπεζιτών και η αιδήμων σιωπή ΤτΕ-ΕΚΤ/SSΜ, 4-12-2023) από “παράγοντες του βαθέος τραπεζικού λόμπι” η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ερμηνεύεται ότι περισσότερο έχει σχέση με τις μικρότερες τράπεζες και λιγότερο με τις μεγάλες, χωρίς φυσικά αυτές και οι διοικήσεις τους να μένουν στο απυρόβλητο.
Ειδικότερα, αναφέρεται μια εξ αυτών, καθώς μαζί με τις τιτλοποιήσεις της τότε διοίκησής της, “εξανεμίστηκαν κυριολεκτικά δεκάδες ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας, χωρίς να υπάρξει ο ενδεδειγμένος έλεγχος από τις φύση και θέση εποπτικές και δικαστικές αρχές”.
Αντιλαμβάνεστε, ότι αν έχουν έστω και την παραμικρή ισχύ τα προαναφερόμενα, σημαίνει ότι ίσως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου ισορροπιών (ή και το ακριβώς αντίθετο) στο τραπεζικό τοπίο, που μπορεί σήμερα να είναι αθέατες οι περισσότερες πλευρές του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν κάποια δεδομένη στιγμή στο προσεχές μέλλον και δεν θα ενταθούν, με άγνωστες ακόμα τις πολύπλευρες συνέπειές τους.
Αυτά, προς το παρόν, καθότι, τα πάντα ρει…