Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Τώρα, και με τη Fitch…παραμάσχαλα, ποιος μας πιάνει, ε;

Ακαταδίωκτο τραπεζιτών: Η στήριξη Πατέλη στον Φλωρίδη, οι αντιδράσεις τραπεζιτών και η αιδήμων σιωπή ΤτΕ-ΕΚΤ/SSM

*** Αν πέρυσι τέτοια εποχή ετίθετο από οποιονδήποτε θέμα κατάργησης του νόμου που εξασφάλιζε το περίφημο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, κανείς δεν θα το πίστευε και πολύ περισσότερο κανείς δεν θα στοιχιμάτιζε ούτε ένα ευρώ στην πιθανότητα η κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί, ακόμα και με ακραίους χαρακτηρισμούς, ότι κάνει πλάτες στους τραπεζίτες και τα στραβά μάτια στις ανομίες τους, πολλές από τις οποίες ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και χρειάστηκαν τρεις ανακεφαλαιοποίησεις για να μην καταρρεύσουν. Και ξαφνικά, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας για άλλο θέμα στη Βουλή, πέταξε τη “βόμβα”! Θα καταργήσω το νόμο που παρέχει ασυλία στους τραπεζίτες, τέρμα το ακαταδίωκτο!
Και κάπου εκεί άρχισε ένα πολύ σκληρό και αθέατο για τους περισσότερους πόκερ, μεταξύ τραπεζιτών, Φλωρίδη και κυβέρνησης, στο οποίο αναγκαστικά είχαν λόγο και άλλοι. Πρώτα πρώτα η κυβέρνηση συνολικά και προσωπικά ο πρωθυπουργός, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά και η ΕΚΤ, μέσω του SSM. Ο Φλωρίδης επιμένει, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και υπουργών και το θέμα φτάνει στα χέρια του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη, του ανθρώπου-κλειδί για τα τραπεζικά θέματα και όχι μόνο. Ο οποίος, όχι απλώς κάνει δεκτή την επιχειρηματολογία Φλωρίδη, αλλά την υπερασπίζεται και την εισηγείται και στον πρωθυπουργό. Επιχειρηματολογία, που βασίζεται πρώτον, στο ότι έχουν μέχρι τώρα γίνει εκατοντάδες εισαγγελικές παραγγελίες και η διαχείρισή τους από τις ενδιαφερόμενες πλευρές αποτελούσε δυσεπίλυτο πρόβλημα, πολύ περισσότερο να εξηγείται στους δικαστές η πώληση δανείων. Και δεύτερον ότι πλέον οι τράπεζες υφίστανται ασφυκτικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα και της Τράπεζας Ελλάδος και της ΕΚΤ, με τα πολύ συχνά πλέον και αυστηρά stress tests. Αν, λοιπόν, παρ’ όλα αυτά, ένας τραπεζίτης απιστήσει, είναι απολύτως λογικό να λογοδοτήσει. Ενώ, προς τα έξω, το κέρδος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας προς την κοινωνία, θωρακίζοντας την κυβέρνηση από οποιαδήποτε υπόνοια συγκάλυψης. Οι θέσεις αυτές, ενώ αρχικά αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τα τραπεζικά στελέχη και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εν συνεχεία και μέσα από πυκνές επαφές και συναντήσεις, φέρεται ότι πείστηκαν, όταν την ίδια ώρα, τόσο η ΤτΕ, όσο και ο SSM δεν έφεραν κάποια ουσιαστική αντίδραση. Τουναντίον, όπως διατείνονται πηγές που έχουν γνώση του θέματος και των παρασκηνίων, στα (χλιαρά, είναι αλήθεια) αιτήματα να πάρουν θέση, συνεπώς να παρέμβουν, τήρησαν αιδήμονα σιωπή, αφήνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Θυμίζω ότι με το νέο νόμο καταργείται το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και επανερχόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς, όπου κακουργήματα, όπως η απιστία και η απάτη, η υπεξαίρεση και η τοκογλυφία θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως. Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχεια, από την πλευρά της Δικαιοσύνης πλέον…

Οι μικρότερες κατασκευαστικές, μέσω κοινοπραξιών, χτυπούν έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ/Αύριο η κατάθεση προσφορών

*** Εδώ και μήνες, οι μικρότερες σε πτυχία και μέγεθος κατασκευαστικές εταιρείες επιδιώκουν να μπουν σφήνα σε έργα μεγαλύτερα του συνήθους μεγέθους που αναλαμβάνουν, αμφισβητώντας πτυχές της κείμενης νομοθεσίας, που τις εμποδίζουν να συμμετάσχουν. Ουσιαστικά, συστήνουν κοινοπραξίες, προκειμένου να υπερβούν κείμενες ρυθμίσεις και βάση αυτών διεκδικούν μεγάλες συμβάσεις έργων. Αύριο, η κοινοπραξία που συνέστησαν οι εισηγμένες ΕΚΤΕΡ, Δομική και οι μη εισηγμένες ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ, αναμένεται να υποβάλλουν προσφορές για δύο μεγάλα έργα οδικά έργα, το “Ιωάννινα – Κακαβιά”, με αρχικό προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και το έργο του άξονα “Λαμία – Καρπενήσι”, αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, πάντως, οι μικροί του κλάδου είχαν κάποιες επιτυχίες, κυρίως σε οδικά έργα, καθώς οι προσφυγές τους έγιναν δεκτές, αλλάζοντας τους όρους διαγωνισμών. Στο σκεπτικό τους, βέβαια, κυριαρχεί το ότι υπάρχει πρόβλημα που υπεισέρχεται στην ουσία της έννοιας του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού μεταξύ όλων των κατασκευαστικών-τεχνικών εταιρειών. Και το οποίο, νομικά τουλάχιστον, το αντιμετωπίζουν επί του παρόντος με τη δημιουργία κοινοπραξιών, με τη φιλοδοξία να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίτα, από το συνολικό πακέτο έργων, ποντάροντας μάλιστα στο γεγονός ότι όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές έχουν πληθώρα έργων και δύσκολα πιάνουν τους χρόνους εκτέλεσής τους. Στο παρασκήνιο, βέβαια, είναι δεδομένες οι επαφές και οι συζητήσεις, για τη δημιουργία, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, δύο ακόμα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, με πτυχίο ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας. Κινήσεις, που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν τα πρώτα αποτελέσματά τους από το νέο έτος, καθώς “ορισμένες έχουν ωριμάσει αρκετά”, όπως διατείνονται παράγοντες του κλάδου.

Βόλος – Ολυμπιακός: Όλοι βρίζουν εν χορώ τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου θεωρώντας ότι ευθύνεται για το χάλι του Πανθεσσαλικού.

Τα παράπονα είναι πολλά για τον υπουργό και την ΕΛ.ΑΣ και από τον Αχιλλέα Μπέο.

Όταν σε βρίζουν και οι 2 αντίπαλοι μεταξύ τους ποδοσφαιρικοί παράγοντες, τότε μάλλον έχουν δίκιο…

O Τσίπρας την είδε Πουλαντζάς και θέλει να κάνει ίδρυμα

Ο Τσίπρας θέλει να κάνει Ινστιτούτο ή Ίδρυμα λες και είναι κάποιος μεγάλος θεωρητικός της Αριστεράς όπως π.χ ο Πουλαντζάς.

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά τον άνθρωπο που έφερε και επέβαλε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Και όπως μαθαίνω τώρα θα πάει και στη Ρώμη για να δει τον Κόντε και τον Λέττα και να συζητήσει μαζί τους για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Ποιο μέλλον; Σε όλη την Ευρώπη η Κεντροαριστερα είναι πεθαμένη Αλέξη μου…

Παίζουν παιχνίδι στο παρασκήνιο Φλαμπουράρης και ο πατέρας του Παππά

Να ξέρετε ότι δρουν παρασκηνιακά πολύ ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο πατέρας του Νίκου Παππα, Στέλιος.

Στο παρασκήνιο λένε ότι θέλουν να φέρουν πίσω τον Αλέξη Τσίπρα διότι ο Κασσελάκης θα πάει το κόμμα στο 8%.

Μιλάνε με στελέχη και τώρα κατάλαβαν τι χαζομάρα έκαναν και έφεραν έναν άγνωστο και άσχετο με το κόμμα…

Καλά Χριστούγεννα θα κάνουν οι βουλευτές επαρχίας της ΝΔ αφού το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πάει για …του χρόνου

Οι βουλευτές της ΝΔ θα περάσουν καλά Χριστούγεννα στις περιφέρειές τους αφού δεν θα έρθει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους.

Καλές γιορτές θα περάσουν και οι υπουργοί αλλά μετά την Πρωτοχρονιά θα αρχίσει λίγο να χαλάει το κλίμα γιατί θα αρχίσει η ονοματολογία για τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα.

«Βόμβα» της αρχής για το ξέπλυμα με πρόεδρο ομάδας μπάσκετ

«Λαβράκι» έβγαλε η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που μπήκαν στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις με «πρωταγωνιστή» γνωστό επιχειρηματία και πρόεδρο ιστορικής ομάδας μπάσκετ.

Πρόκειται για δύο εταιρείες που συνδέονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με την εγκληματική οργάνωση.

Στο πολυτελές σπίτι του προέδρου ομάδας στη Βούλα έγινε εξονυχιστική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ., που εντόπισε πλήθος παραστατικών από τη μία εκ των δύο εταιρειών.

Οι πρόεδροι των εταιρειών αυτών είναι άτομα του περιβάλλοντός του γνωστού επιχειρηματία. Από τις εταιρείες αυτές πληρωνόντουσαν γνωστοί μπασκετμπολίστες που ανήκαν κατά τις αγωνιστικές περιόδους 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022 στην ιστορική ομάδα που ανήκει στον επιχειρηματία.

Γιατί τσακώνεται η ομάδα Αχτσιόγλου;

Μου μετέφεραν για κάποιες αψιμαχίες και παρεξηγήσεις στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να έρθει στην ομάδα τους ο Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Ο λόγος άγνωστος αλλά δεν μπορώ να τους κρίνω αυστηρά. Ποτέ δεν ήταν δημοφιλής και προσβάσιμος ο πρώην υπουργός.

Το ελληνικό βαμβάκι, η καταστροφή από τον Ντάνιελ, τα δίκτυα άρδευσης και το κόστος παραγωγής

*** Ο κλάδος του βαμβακιού παγκοσμίως βρίσκεται σε επισφαλή ισορροπία, τα επίπεδα τιμών στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούν ούτε τους εμπόρους, ούτε τους βιομηχάνους, ούτε τους παραγωγούς βάμβακος, η κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2021, ενώ ο κλάδος είναι σημαντικά εκτεθειμένος έναντι της κλιματικής αλλαγής. Το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας, αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική βιομηχανική της καλλιέργεια, με 3 εκατομμύρια βαμβακοκαλλιέργειας. Η χώρα μας καλύπτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων και ακολουθούν η Ισπανία και η Βουλγαρία. Εξαιρετική η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, που συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πιο εξαγώγιμων προελεύσεων ανά τον κόσμο. Στην βαμβακοκαλλιέργεια απασχολούνται 45.000 οικογένειες, ενώ προσφέρονται θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 100.000 άτομα. Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς η αγορά έχει ανάγκη από περιβαλλοντικά προϊόντα και ο περιορισμός της πλαστικής ίνας δημιουργεί νέο πεδίο για το ελληνικό βαμβάκι. Αλλά, θα πρέπει το βαμβάκι να τυγχάνει της υπεραξίας που του αναλογεί, καθώς με των 30 εκατ. στρέμματα, αποτελεί την πιο σημαντική βιομηχανική καλλιέργεια της Ελλάδας, που είναι η κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διαπίστωση αυτή συγκλίνει το σύνολο των εκπροσώπων της αλυσίδας βάμβακος-μεταξύ άλλων-παραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι εκκοκκισμένου βάμβακος και μεταφορείς. Βέβαια, η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική αστάθεια, το επίπεδο τιμών και η είσοδος παραγωγών κρατών, συνθέτουν μια νέα εικόνα στον κλάδο και δημιουργούν νέες προκλήσεις και ανταγωνισμούς.

*** Τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου στην Ελλάδα, είναι η άρδευση και το υψηλό κόστος παραγωγής. Ειδικά το πρώτο, δεν έχει βρεί τις ενδεδειγμένες λύσεις, καθώς τώρα γίνεται άλλη μία προσπάθεια για τη σύσταση Ειδικού Φορέα για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ένα μείζον πρόβλημα, με το οποίο μέχρι τώρα ασχολούνται 50 (!) Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, 49 Τοπικοί και ένας Γενικός. Το μεγάλο κακό, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, είναι η δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου δικτύου αρδεύσεων, καθώς όποια τοπικά δίκτυα υπήρχαν καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Συνεπώς, αναζητούνται κεφάλαια άμεσα και άμεση εκπόνηση σχεδίων, ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες παραγωγής και φυσικά όχι μόνο βαμβακιού. Από τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 το βαμβάκι θα πάρει στην 5ετία ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 219 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων για υποδομές και εκσυγχρονισμό και επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται με βαμβάκι σε νέα οικολογικά σχήματα, προκειμένου οι παραγωγοί να εφαρμόσουν βιολογικές πρακτικές. Η κακοκαιρία Ντάνιελ έπληξε τον Θεσσαλικό κάμπο, με αποτέλεσμα οι βαμβακοκαλλιεργητές να χάσουν τη σοδειά τους 20 ημέρες πριν την συγκομιδή. Το κράτος, πέραν των όποιων αποζημιώσεων, καλείται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αποκατάστασης, ώστε να καταστεί η θεσσαλική γη και πάλι καλλιεργήσιμη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός της μείωσης της παραγωγής. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας και η κακοκαιρία Ντάνιελ, χτύπησαν σκληρά την ελληνική παραγωγή βάμβακος, που αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη κατά 40%, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 200.000 τόνους, από 320.000 τόνους πέρυσι. Όμως για να παραμείνουν στην καλλιέργεια οι βαμβακοκαλλιεργητές – που υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω Ντάνιελ – χρειάζεται γενναία στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση και η παραμονή τους στην καλλιέργεια. Με το κόστος παραγωγής στην βαμβακοκαλλιέργεια να κυμαίνεται σε 120-180 ευρώ ανά στρέμμα, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη ζημιά που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές, ενώ και οι τιμές δεν είναι στην καλύτερή τους φάση, καθώς η περίοδος των υψηλών επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά το όλο κύκλωμα παραγωγής-εμπορίας-βιομηχανίας.

Ενδιαφέρουν

*** Την πήραμε, λοιπόν, την αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch, οπότε ο κύκλος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ουσιαστικά κλείνει κάπου εδώ, με μεγάλα ήδη τα οφέλη για οικονομία, επιχειρήσεις, ομόλογα, Χρηματιστήριο.

*** Το οποίο, μετά από τις τρεις επιτυχημένες αποεπενδύσεις τραπεζικών πακέτων και την αναβάθμιση της Παρασκευής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πως θα αντιδράσει σήμερα, αλλά και κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις.

*** Προβλημάτισαν πάντως την Παρασκευή οι απώλειες και στις 4 συστημικές τράπεζες και το θέμα είναι αν οι εκδηλωθείσες ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα ή θα αναχαιτιστούν.

*** Επιθετικές κινήσεις στη μετοχή του Άβακα και νέα κέρδη, με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Έργα πολλά έχει, παίρνει και τα έκτακτα μπόνους, λόγω υπαιτιότητας του Δημοσίου, αλλά γενικώς είναι χαρτί με προοπτικές.

*** Σε υψηλά έτους και η ΕΚΤΕΡ και η Δομική! Έρχονται εξελίξεις στον κλάδο των μικρότερων κατασκευαστικών, ή, είναι μέρος των δι-εργασιών, γενικώς;

ΚΟΥΙΖ: Ποιος κορυφαίος κυβερνητικός παράγων, εμφανώς αισιόδοξος, αναρωτήθηκε σε πηγαδάκι εκδήλωσης, “τι θα τα κάνουμε τα 25 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, μόλις πάρουμε το Ο.Κ. από τον ESM;” Προφανώς, αυτό το νούμερο προκύπτει, αφού η μετέπειτα υποχρέωση δεν υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ. Αυτός κι αν είναι προβληματισμός!…

*** Το πρωτοπόρο κάποτε και ιστορικό «ΜΙΝΙΟΝ», μετά από 25 χρόνια, θα ξαναγεννηθεί. Είχε κλείσει οριστικά το 1998, όταν το ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports της οικογένειας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, πέρασε και το κατάστημα στην Folli Follie Holdings. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να το νοικιάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά το 2012 άρχισε κάποιες εργασίες, με στόχο να να το μετατρέψει σε κατάστημα. Όλα σταμάτησαν το 2018, όταν ξέσπασε το περίφημο σκάνδαλο και αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.Και τώρα βάζει μπροστά για το νέο Μινιόν, με στόχο να αναβαθμιστεί περαιτέρω όλη η γύρω περιοχή της Ομόνοιας, αλλά και των δύο πλευρών της οδού Πατησίων.

*** Τώρα που υπεβλήθη ο φάκελος της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έτσι το μεγάλο έργο της δημιουργίας ανάπλασης του πάρκου (αποτελεί τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο) μπαίνει στη φάση της υλοποίησης του, αρχίζει και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από τους κατά συνθήκη υποψήφιους να πάρουν ή την πίτα ολόκληρη, ή, έστω ένα μέρος της. Άλλωστε, πλέον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του έργου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τα 465 εκατ. ευρώ.

*** Μπαράζ αγορών στο κέντρο της Αθήνας και τα πολύ κοντινά του μέρη, από Τούρκους κυρίως, αλλά και Ισραηλινούς. Οι Κινέζοι πάνε…παραλίες πλέον και οι νεοφερμένοι Ινδοί προτιμούν πιο σικ γειτονιές και προάστια.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μια καλή, δημιουργική και αποδοτική εβδομάδα. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: