Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι της , ώστε η ελληνική οικογένεια να μπορεί να προμηθευτεί από τα σούπερ μάρκετ τα απαραίτητα για το καθημερινό της τραπέζι , στις κατάλληλες τιμές και τουλάχιστον σε αντίστοιχες από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Μπορεί επίσης να ισχυρίζεται πως έχει προειδοποιήσει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μέσω του παρατηρητηρίου τιμών τις διακυμάνσεις, ώστε οι τιμές πώλησης να συσχετίζονται με τα τιμολόγια αγοράς.

Δείτε τις τιμές που με διαφορά ενός 24ώρου, προέρχονται από την ίδια και ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα λεμόνια στην Λάρνακα τιμώνται προς πενήντα λεπτά το κιλό, στην Ελλάδα πωλούνται προς 1,48 ευρώ. Διαφορά κοντά στο 200%.

Συγκρίνετε και τις τιμές των μυρωδικών που χρησιμοποιεί καθημερινά κάθε νοικοκυριό, εκεί η διαφορά στην τιμή φθάνει το 100% και σημειώνουμε ότι το κάθε ματσάκι στην Κύπρο είναι τουλάχιστον διπλάσιου μεγέθους από αυτό στην Ελλάδα.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι στην Κύπρο οι τιμές είναι χαμηλότερες λόγω μειωμένου ΦΠΑ., μα τότε καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι μειωμένες τιμές του συντελεστή , δεν περνάνε στον τελικό καταναλωτή όπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί επαΐοντες.

Τέτοιες τεράστιες διαφορές εξάλλου , δεν μπορεί να οφείλονται μόνο στον ΦΠΑ αλλά στην αλυσίδα παραγωγός – τελικός καταναλωτής.

Για να μην μας πουν για εργατικό κόστος σημειώνουμε ότι ο κατώτερος μισθός στην Κύπρο είναι 940 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 780 ευρώ , πρόκειται για διαφορά 20%, ως εκ τούτου το τελικό προϊόν επιβαρύνεται και με επί πλέον εργατικά

Συμπέρασμα: Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά , ότι κάτι τρέχει με τις τιμές. Προφανώς και λύση δεν είναι να εισάγουμε λεμόνια, μυρωδικά και ζαρζαβατικά από την Κύπρο, μάλλον δεν παράγονται ποσότητες να καλύψουν μια χώρα μεγαλύτερης έκτασης, κάτι άλλο πρέπει να γίνει…

Διαβάστε ακόμη: