Πλέον, σε ηλικία 77 ετών, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, διεκδικώντας με αξιώσεις την προεδρία στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ενάντια στον Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Τη 2α Οκτωβρίου, οι Βραζιλιάνοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, ώστε να εκλέξουν τον πολιτικό, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής, για τα επόμενα χρόνια.
Από τη μία πλευρά, ο εθνολαϊκιστής νυν Πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του και από την άλλη, ο αριστερός πρώην Πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο «ιστορικός» ηγέτης του «Κόμματος των Εργαζομένων» (PΤ) και πρώην συνδικαλιστής που κυβέρνησε τη Βραζιλία στην περίοδο 2003 – 2010, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, λοιδορήθηκε και βρέθηκε στη φυλακή, προτού αποφυλακισθεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019.
Ο Λούλα δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Το προβάδισμα απέναντι στον Μπολσονάρο «αγγίζει» ακόμη και το 17%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IPEC παρουσιάζει τον 76άχρονο Λούλα να προηγείται με 48% έναντι 31% του 67άχρονου Μπολσονάρο.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ωστόσο, έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις καταγγελίες περί επαπειλούμενης νοθείας εις βάρος του, με τη στάση του να «γεννά», μάλιστα, υποψίες ότι εκείνος θα μπορούσε να κινηθεί στα… χνάρια του Αμερικανού τέως Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αρνούμενος, δηλαδή, να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα την επομένη των εκλογών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Μπολσονάρο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, όπως είχαν πράξει, άλλωστε και εκείνοι του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2021, «πολιορκώντας» τότε το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον.
Μία τέτοια κίνηση, θα «δυναμίτιζε» περαιτέρω το κλίμα της εσωτερικής πόλωσης, σε ένα κράτος με «ιστορικό βίας», όπως η Βραζιλία.
Διαβάστε ακόμη: