Ο αριστερός, πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού απερχόμενου Προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Genial / Quaest που δημοσιεύθηκε σήμερα (06/07).

Ο Λούλα συγκεντρώνει ποσοστό 45% στον πρώτο γύρο των εκλογών, 14 μονάδες περισσότερες από τον Μπολσονάρο.

Ο τελευταίος κέρδισε μία μονάδα σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου, η οποία τον έφερνε στο 30%. Στον δεύτερο γύρο και τη μεταξύ τους «μονομαχία», ο Λούλα εκτιμάται ότι θα κερδίσει με διαφορά 19 ποσοστιαίων μονάδων (53% έναντι 34%).

Σε ποσοστό 47%, οι Βραζιλιάνοι έχουν αρνητική άποψη για την κυβέρνηση του Μπολσονάρο. Το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική γνώμη αυξήθηκε κατά μία μονάδα, στο 26%. Για το 44% των ερωτηθέντων, η οικονομική κατάσταση παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Pollster / Quaest συμβουλεύθηκε 2.000 ψηφοφόρους μεταξύ 29 Ιουνίου – 02 Ιουλίου. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στις δύο μονάδες.

Αντιμέτωπος κατηγοριών για ανθρωποκτονία ο Ζαΐρ Μπολσονάρο εξαιτίας των χειρισμών του στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού

Έκθεση Γερουσιαστών της Βραζιλίας τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε ότι η παραμέληση, η ανικανότητα και η δυσπιστία του Ζαΐρ Μπολσονάρο στην επιστήμη, οδήγησαν στον βαρύ απολογισμό των 672.000 –και πλέον– θυμάτων από τον κορωνοϊό.

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Πρόεδρος του κράτους της Νότιας Αμερικής άφησε σκόπιμα τον ιό να σκοτώσει τους πολίτες, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια για επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Αποσπάσματα καταδεικνύουν ακόμη 69 άτομα, μεταξύ εκείνων οι τρεις υιοί του Μπολσονάρο, αλλά και αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Το προσχέδιο του επίσημου εγγράφου (έκτασης 1.078 σελίδων), το οποίο δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19/10, συνοψίζει τις καταστροφικές πρακτικές του Προέδρου και των συνεργατών του εντός της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της υγειονομικής κρίσης· η «σκόπιμη και συνειδητή» απόφασή του να καθυστερήσει η αγορά εμβολίων καταδίκασε χιλιάδες πολίτες σε πρόωρους θανάτους, επισημαίνεται.

Ο σοβαρότερος ισχυρισμός εις βάρος του ηγέτη της Βραζιλίας, αφορά την αποφυγή προσφορών από τις κατασκευαστικές εταιρείες εμβολίων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας. Γεγονός, το οποίο ισοδυναμούσε με φόνο.

Το ντοκουμέντο καταγγέλλει τον Μπολσονάρο για συνολικά ένδεκα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, υποκίνησης, «τσαρλατανισμού» και «επίμονης» προώθησης αναποτελεσματικών θεραπειών κατά του κορωνοϊoύ (για παράδειγμα, η λήψη υδροξυχλωροκίνης σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη).

«Τα μαθηματικά της κατάστασης ήταν σαφή: όσο περισσότερες μολύνσεις, τόσο περισσότεροι και οι θάνατοι· δίχως τα εμβόλια, η θνησιμότητα θα έφθανε σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Όπως και αποδείχθηκε. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ», κατέληξε η έκθεση.