Οπαδός του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, μαχαίρωσε και σκότωσε υποστηρικτή του αριστερού πρώην Προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο της κεντροδυτικής Βραζιλίας, όταν «άναψαν» τα αίματα κατά τη διάρκεια λογομαχίας μεταξύ των δύο ανδρών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπολσονάρο θα ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές από τον Λούλα.

Ο Ραφαέλ Σίλβα ντε Ολιβέιρα, 24 ετών, σκότωσε τον Μπενεντίτο Καρντόσο ντος Σάντος, 42 ετών, με ένα μαχαίρι. Συνελήφθη, ομολόγησε και τού ασκήθηκε δίωξη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Μπολσονάρο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, επικαλούμενος –αβάσιμους– ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία και προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Τον Ιούλιο, είχε λάβει χώρα παρόμοιο επεισόδιο, όταν στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατών του Λούλα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δεσμοφύλακα, υποστηρικτή του Μπολσονάρο.

Σήμερα το πρωί (09/09), υποστηρικτής του Μπολσονάρο τραυματίσθηκε στο κεφάλι και είπε ότι τού επιτέθηκαν οπαδοί του Λούλα, οι οποίοι τον περίμεναν να φθάσει σε εκδήλωση, στο Σάο Γκονσάλο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ζαΐρ Μπολσονάρο: «Άμα ήθελα να κάνω πραξικόπημα, δε θα έλεγα τίποτα»

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο διέψευσε ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε πραξικόπημα, εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως απορρίπτει πρόταση για την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που εκλήφθηκε ως προσπάθεια συμμάχων του ακροδεξιού Προέδρου να τού χαρίσουν ασυλία, από κάθε μελλοντική ποινική δίωξη.

Η προσπάθεια του αρχηγού του κράτους να μετατρέψει τη στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας (7η Σεπτεμβρίου) σε προεκλογική εκδήλωση, ενώ θα απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές, «τροφοδότησε» τις ανησυχίες πως ο κ. Μπολσονάρονοσταλγός της στρατιωτικής χούντας, προσπαθεί να αναπτερώσει τη δημοτικότητά του, χρησιμοποιώντας τον στρατό.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών, σε απόσταση από τον κεντροαριστερό, πρώην Πρόεδρο της ΒραζιλίαςΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Πάντως, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης πως «δε φοβάμαι να χάσω τις εκλογέςδεν ανησυχώ για αυτό. Αν ήθελα να κάνω πραξικόπημα, δε θα έλεγα τίποτα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του, ο ηγέτης της βραζιλιάνικης ακροδεξιάς επανέλαβε τις θεωρίες του για το «αμφιβόλου αποτελέσματος» ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο διευκολύνει τη «νοθεία», παρ’ ότι έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα από αρμόδιους, ιδίως από το εκλογοδικείο (TSE).

«Θέλουμε διαφάνεια, διότι η φήμη που κατασκευάζουν ορισμένοι για εμένα, είναι αυτή του συνωμότη που απεργάζεται πραξικόπημαμη αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των εκλογών», ισχυρίσθηκε.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν συμμάχους του να επιδιώκουν την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος ώστε οι πρώην Πρόεδροι να κατέχουν ισοβίως έδρα Γερουσιαστή –και άρα, να έχουν νομική ασυλία– ο Ζαΐρ Μπολσονάρο υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει καμία τέτοια πρόταση.

«Δεν θέλω αυτή την ασυλία», επέμεινε.

Διαβάστε ακόμη: