Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο διέψευσε ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε πραξικόπημα, εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως απορρίπτει πρόταση για την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που εκλήφθηκε ως προσπάθεια συμμάχων του ακροδεξιού Προέδρου να τού χαρίσουν ασυλία, από κάθε μελλοντική ποινική δίωξη.
Η προσπάθεια του αρχηγού του κράτους να μετατρέψει τη στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας (7η Σεπτεμβρίου) σε προεκλογική εκδήλωση, ενώ θα απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές, «τροφοδότησε» τις ανησυχίες πως ο κ. Μπολσονάρο, νοσταλγός της στρατιωτικής χούντας, προσπαθεί να αναπτερώσει τη δημοτικότητά του, χρησιμοποιώντας τον στρατό.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών, σε απόσταση από τον κεντροαριστερό, πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Πάντως, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης πως «δε φοβάμαι να χάσω τις εκλογές, δεν ανησυχώ για αυτό. Αν ήθελα να κάνω πραξικόπημα, δε θα έλεγα τίποτα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του, ο ηγέτης της βραζιλιάνικης ακροδεξιάς επανέλαβε τις θεωρίες του για το «αμφιβόλου αποτελέσματος» ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο διευκολύνει τη «νοθεία», παρ’ ότι έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα από αρμόδιους, ιδίως από το εκλογοδικείο (TSE).
«Θέλουμε διαφάνεια, διότι η φήμη που κατασκευάζουν ορισμένοι για εμένα, είναι αυτή του συνωμότη που απεργάζεται πραξικόπημα, μη αποδεχόμενος το αποτέλεσμα των εκλογών», ισχυρίσθηκε.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν συμμάχους του να επιδιώκουν την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος ώστε οι πρώην Πρόεδροι να κατέχουν ισοβίως έδρα Γερουσιαστή –και άρα, να έχουν νομική ασυλία– ο Ζαΐρ Μπολσονάρο υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει καμία τέτοια πρόταση.
«Δεν θέλω αυτή την ασυλία», επέμεινε.
Χθες, δημοσκόπηση των BTG / FSB που διενεργήθηκε τηλεφωνικά, έδειξε ότι ο κ. Μπολσονάρο έχει «κλείσει» την ψαλίδα με τον Λούλα, πως η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μονοψήφια (7%), με τον ακροδεξιό Πρόεδρο στο 34% και τον κεντροαριστερό προκάτοχό του, στο 41%.
Τα ποσοστά τους ήταν 31% και 44% αντίστοιχα στην προηγούμενη εκδοχή αυτής της κυλιόμενης δημοσκόπησης, τον Ιούλιο. Η διαφορά βρισκόταν στις 14 μονάδες, τον Μάιο.
Από άλλες δημοσκοπήσεις προκύπτει διατήτηση της διψήφιας διαφοράς (18 μονάδες σε έρευνα του ινστιτούτου Datafolha, 12 μονάδες σε έρευνα των Genial / Quaest).
Η καταγραφόμενη βελτίωση της εικόνας του κ. Μπολσονάρο αποδίδεται στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ιδίως της επαναφοράς του μηνιαίου επιδόματος στις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, και στην προσπάθεια μείωσης της τιμής των καυσίμων, της βασικής αιτίας για την άνοδο του πληθωρισμού και βασικής ανησυχίας των ψηφοφόρων.
Ακόμη και η έρευνα των BTG / FSB, πάντως, τον φέρει Μπολσονάρο να ηττάται στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας το 39% των ψήφων έναντι 51% του αντιπάλου του. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 5η έως την 8η Αυγούστου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.