Ένας αποδεδειγμένα σταθερός επενδυτής στη χώρα μας, που δεν απογοητεύτηκε από την οικονομική κρίση και τα απανωτά προβλήματα στη χώρα μας και μάλιστα αύξησε την παρουσία του και τις επενδύσεις του, είναι ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος στην Eurobank και στη Grivalia Properties, ισχυρός μέτοχος στον Μυτιληναίο, διαθέτοντας και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, επιλέγω ορισμένα επίμαχα και λίαν ενδιαφέροντα από τα λεγόμενά του, εκτιμώντας ότι έχουν ευρύτερη σημασία:

– Για την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα: Πιστεύω πως λίγους μήνες μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε πως πριν από λίγο καιρό η S&P Global Ratings εκτίμησε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους απ’ όλες τις χώρες.

– Για τις ελληνικές τράπεζες και τη σχέση δανείων προς καταθέσεις: Η θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επίσης ισχυρή. Όντας μέτοχος με 30% της Eurobank το γνωρίζω καλά. Αλλά ευρύτερα ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις στο 60%, ενώ στη Σουηδία κινείται πάνω από το 150% και στη Γερμανία πάνω από το 100%…. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πρακτικά μόνο τέσσερις τράπεζες. Ξέρετε πόσες τράπεζες έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εχουν περί τις 4.000 τράπεζες.

– Για το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών: Το πρόβλημα των αμερικανικών τραπεζών που χτυπήθηκαν ήταν πως η άνοδος των επιτοκίων επιδείνωσε πολύ τη μακροπρόθεσμη θέση των περιουσιακών στοιχείων τους οδηγώντας σε μεγάλες ζημίες. Την ίδια ώρα τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται. Στις ΗΠΑ από 0% περίπου στο 5%. Οπότε αν διακρατείς στοιχεία ενεργητικού μακροπρόθεσμης διάρκειας υφίστασαι ζημίες και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Αυτό είναι ζήτημα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τις τράπεζες που έχουν τέτοια χαρτοφυλάκια.

Για αυτό το τελευταίο, δηλαδή τα συνεπαγόμενα και μη ορατά ακόμα προβλήματα για ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία και τράπεζες με τέτοια χαρτοφυλάκια, είχαμε ήδη καταγράψει τους κινδύνους από αυτήν εδώ τη στήλη.

Τα νεότερα είναι ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, να μην λάβει διαστάσεις ντόμινο η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με τη SVB, γιατί τότε θα μιλάμε για μια χιονοστιβάδα, που θα παρασύρει πολλές εταιρείες και τράπεζες στο διάβα της.

Τα ίδια ισχύουν και για την Ευρώπη, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για όσο διάστημα, πάντως, δεν αποσύρεται ρευστότητα, άρα δεν πραγματοποιούνται και ρευστοποιήσεις ομολόγων ή συμβολαίων, το πρόβλημα θα παραμένει πρόβλημα μόνο στους ισολογισμούς των προαναφερόμενων φορέων.

Διαβάστε περισσότερα