Την 31η Μαΐου, εκπνέει η προθεσμία που έχουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να καλυφθούν εκείνοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, με παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η διοίκηση του φορέα προχώρησε στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών έως και το τέλος Μαΐου, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ επέλεξαν τη λύση της διατήρησης και για το 2023 της δυνατότητας μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα, με διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας – σωρευτικά για το 2022– θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές. Αν αυτό δεν συμβεί, ο άμεσα ασφαλισμένος αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που ασφαλίζονται έμμεσα στον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν χωρίς παροχές υγείας, δηλαδή χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμαναν κατά την ψήφιση της διάταξης ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που ψηφίζεται κάτι τέτοιο, γεγονός που σημαίνει ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2024, για να διατηρήσει την ασφαλιστική του ικανότητα κάποιος μη μισθωτός, θα πρέπει είτε να μην έχει χρέη, δηλαδή να έχει καταβάλει το σύνολο των εισφορών τόσο για υγεία, όσο και σύνταξη (κύρια αλλά και επικουρική ή εφάπαξ όπου ισχύει), είτε να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, την οποία και θα εξυπηρετεί.

Διαβάστε ακόμη: