Από 175 έως 1300% αύξηση στις κλοπές αυτοκινήτων των εταιριών KIA και Hyundai έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα viral video στο Tik Tok με απλές οδηγίες κλοπής τους.

Το video που όχι μόνο έφτασε στην κορυφή των τάσεων, αλλά έγινε η αφορμή εκατοντάδων παρόμοιων εμφανίστηκε με τον τίτλο Kia Boyz μέσα στο 2021 και έκτοτε έχει γίνει η νέα τρέλα των Social Media.

Οι οδηγίες απλές. Βρίσκεις ένα αυτοκίνητο των δύο εταιρειών με χρονολογία κατασκευής πριν το 2020 όπου για τις ΗΠΑ δεν υπήρχε υποχρέωση ύπαρξης immobilizer.

Αφαιρείς το πλαστικό κάλυμμα της κλειδαριάς και οτιδήποτε βρεις κάτω από αυτό και στη συνέχεια είτε με την άκρη ενός USB γυρίζεις την κλειδαριά και βάζεις μπροστά σαν να είχες το κλειδί στα χέρια σου.

Τα video ενδιέφεραν πολλούς όπως τελικά φάνηκε, οι οποίοι έχουν ρημάξει στην κυριολεξία τα «απροστάτευτα» οχήματα σε όλη τη χώρα.

Από τις μέχρι τώρα ελάχιστες συλλήψεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αρχές της κάθε πολιτείας, οι δράστες είναι συνήθως έφηβοι που κλέβουν τα αυτοκίνητα για να «διασκεδάσουν» κάνοντας βόλτες και βανδαλίζοντάς τα στη συνέχεια, παρά επαγγελματίες ληστές που τα κάνουν κομμάτια και στη συνέχεια πουλάνε τα ανταλλακτικά.

Η αδυναμία των αστυνομικών αρχών να προστατεύσουν την περιουσία των πολιτών, μεταφράστηκε σε επιθέσεις κατά των δύο εταιρειών, με την αιτιολογία πως έχουν κατασκευάσει μη ασφαλή και επικίνδυνα οχήματα, τα οποία και πωλούν σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από ότι πραγματικά αξίζουν.

Όσο αστείες και αν ακούγονται, οι δηλώσεις αυτές έδωσαν πάτημα σε μια σειρά από πολιτείες να προχωρήσουν σε αγωγές, διεκδικώντας μεγάλα ποσά από τους κατασκευαστές, χωρίς βέβαια να δηλώσουν ποτέ που και πως θα διατεθούν αυτά τα χρήματα σε περίπτωση νίκης τους.

Και εκεί που όλα ξεκίνησαν, στο Tik Tok, οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως δεν επιτρέπουν στην πλατφόρμα τους περιεχόμενο με παράνομες δράσεις ή προτροπή σε παράνομες δράσεις και πως όταν αυτό γίνει αντιληπτό, αφαιρείται αυτομάτως.

Το ‘’Kia Boyz’’ challenge βέβαια, έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος οποιουδήποτε αποφάσισε να αγοράσει είτε KIA ή Hyundai και αυτό όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά αυτοί ακόμα το ‘’ψάχνουν’’.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πως τα οχήματα που πωλούν στις ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, όπως ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία την κάθε εποχή και αυτό που μπορούν να κάνουν σε αυτή τη φάση, είναι να αναζητήσουν λύσεις προστασίας, έστω και πρόχειρες, ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες των πελατών τους, ενώ σε δεύτερη φάση, θα αναπτύξουν ένα αντικλεπτικό, ηλεκτρονικό κιτ, το οποίο και θα κάνει δυσκολότερη την κλοπή τους.

Διαβάστε ακόμη: