Αν το 2021 μας αφήνει μία παρακαταθήκη και μία υπόμνηση είναι η βεβαιότητα, πως τίποτα απολύτως δεν είναι βέβαιο. Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, πολλές από τις προβλέψεις… απέτυχαν και ορισμένες άλλες έγιναν πραγματικότητα.

Μερικές από τις προβλέψεις ήταν εύκολο να ποσοτικοποιηθούν – όπως η αξία του Bitcoin ή οι στόχοι του ΑΕΠ και η ευστοχία ήταν κατά κάποιο τρόπο δεδομένη. Το Visual Capitalist ξεδιαλέγει και ποσοτικοποιεί τις καλύτερες (και χειρότερες) εκτιμήσεις της χρονιάς που πέρασε.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Πρόβλεψη 1: Το Bitcoin φτάνει τα 50.000 δολάρια

Έγινε πραγματικότητα: Όπως προέβλεψαν πολλοί από τους ειδικούς, το Bitcoin και ο χώρος των κρυπτονομισμάτων γενικότερα, είχαν άλλη μια εκρηκτική χρονιά το 2021.

Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε 72%—από 29.000 δολάρια στις αρχές του 2021 σε περίπου 50.000 σήμερα (αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 τον Νοέμβριο). Πάντως στο μεσοδιάστημα το Bitcoin υποχώρησε τουλάχιστον τρεις φορές, με τη μεγαλύτερη διόρθωση κατά 50% να τοποθετείται χρονικά τον Μάιο.

Η άνοδος του Bitcoin είναι εντυπωσιακή λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που διοχετεύθηκα και σε άλλα κρυπτονομίσματα και τομείς στον χώρο. Το Ethereum (+483% το 2021) και το Solana (+12.500% το 2021) ξεπέρασαν σημαντικά την άνοδο του bitcoin και τα NFT αναδείχθηκαν σε μία από τις πιο καυτές αγορές φέτος.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Πρόβλεψη 2 Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται 5-6%

Έγινε πραγματικότητα: Μέχρι το τέλος του 2021 το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7%, το οποίο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προβλέψεις των ειδικών από το περασμένο έτος.

Ωστόσο, παρά τη συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η φετινή χρονιά δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Και δεδομένου ότι οι περιορισμοί της προσφοράς είναι πιθανό να συνεχιστούν έως το 2022 ή και μετά, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροχοπέδη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Πρόβλεψη 3: Άνοδος για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης

Έγινε πραγματικότητα: Ο δείκτης S&P Small Cap 600 είχε απόδοση 24,6% από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό ακολουθεί την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 24,8% την ίδια χρονική περίοδο. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δυναμική τους το 2022. Ιστορικά, η κατηγορία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων δημιουργεί σημαντικά κέρδη σε περιόδους ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5,2% το 2022, ξεπερνώντας πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μιλώντας για προβλέψεις, δε θα μπορούσε να λείπει το πάντα προφητικό (υπερβολικά προφητικό θα έλεγε κανείς) εξώφυλλο του Economist από τη συλλογή “The World In…” (“Ο κόσμος τη Χ χρονιά).

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2020, και όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, έπεσε διάνα σε ΟΛΑ. Από την εκλογή του Μπάιντεν, τα εμβόλια και τις μάσκες παντού,  μέχρι την άνοδο των Zoom και Tik Tok αλλά και των χρηματιστηρίων γενικότερα, ελέω stimulus της Fed. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πραγματικά…

Προβλέψεις για δυνατούς λύτες

Πολλές από τις προβλέψεις ήταν πιο υποκειμενικές από την ανάπτυξη του ΑΕΠ ή της χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως ήταν πιο δύσκολο να μετρηθούν.

Οι βιώσιμες επενδύσεις συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά το 2021. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 51% σε περίπου 7.500 παγκοσμίως και τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έφτασαν το ρεκόρ των 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις ΗΠΑ, ο ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) ξεπέρασε το όριο των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς οι βιώσιμες επενδύσεις συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των επενδυτών, οι εταιρείες αρχίζουν να θέτουν υψηλά στην ατζέντα τους τις προσπάθειες για βιωσιμότητα.

Και όσοι δεν τα καταφέρνουν τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται αρνητικά.

Ποιος το είδε αυτό να έρχεται; Ο Όμιλος DWS Asset Management ανέφερε, «ο ESG θα συνεχίσει να διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις».

Η Fidelity Investments, μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα κατάφερε επίσης, ισχυριζόμενη ότι «τα funds ESG έχουν ξεπεράσει τα συμβατικά κεφάλαια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και είναι πιθανό να συνεχίσουν να το κάνουν το 2022.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Ακόμη και όταν οι περιορισμοί του lockdown χαλάρωσαν και ο κόσμος έκανε μικρά βήματα προς την κανονικότητα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο συνέχισαν την τηλεργασία. Μέχρι το τέλος του έτους, η Gartner προέβλεψε ότι το 51% των εργαζομένων θα εργάζονται εξ αποστάσεως, από 27% το 2019.

Η Forrester είχε προβλέψει: «Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας θα γίνουν ο κανόνας για τους εργαζόμενους στην πληροφόρηση».

Η Blue Frontier προέβλεψε επίσης: «Οι περισσότερες εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με λιγότερα άτομα στο γραφείο και περισσότερους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης εξ αποστάσεως».

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Δύσκολη χρονιά για τους Big Tech

Από τις ακροάσεις του Κογκρέσου μέχρι τα τεράστια πρόστιμα, η τεχνολογική αντίδραση συνεχίστηκε μέχρι το 2021. Διευθύνοντες σύμβουλοι των Big Tech παραπέμφθηκαν ενώπιον της κυβέρνησης των ΗΠΑ πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων για παραπληροφόρηση τον Μάιο 2021 και της αντιμονοπωλιακής ακρόασης τον Ιούλιο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν επίσης μια δύσκολη πορεία στην Ευρώπη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές δεν δίστασαν να επιβάλουν βαριά πρόστιμα.

Σε δύο μόνο παραδείγματα, στη WhatsApp επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ και αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της και στην Amazon επιβλήθηκε πρόστιμο άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Ενώ οι Big Tech γενικά αντιμετώπισαν έντονη κριτική, ήταν το Facebook (τώρα Meta) που έφερε το μεγαλύτερο βάρος της αποδοκιμασίας.

Αυτό συνέβη ιδιαίτερα όταν το πρώην στέλεχος του Facebook Frances Haugen διέρρευσε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, τα οποία όπως η ίδια υποστήριξε, καταδεικνύουν, πως η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στα κέρδη και όχι στους χρήστες της.

Ασκείται πίεση στους γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να θεσπίσουν νέους κανονισμούς που καθιστούν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πιο υπεύθυνες, αλλά οι αποφάσεις για το πώς θα φαίνονται αυτοί οι νέοι κανονισμοί δεν έχουν ληφθεί.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπίσει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες έως το 2022, ο οποίος θα απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρέσουν αμέσως τη ρητορική μίσους και άλλο παράνομο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους ή να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα.

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Άντεξαν στις δυσκολίες

Παρόλα αυτά η οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών κινήθηκαν και το 2021 ανοδικά και οι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.

Ακόμη και το Facebook, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το brand name με τη μεγαλύτερη κριτική, δεν έχει διαπιστώσει ποτέ μείωση χρηστών, ανά τρίμηνο.

Ποιος το προέβλεψε αυτό; Ο John Battelle είδε και αυτό να έρχεται: «Τίποτα δεν θα γίνει ως προς τη ρύθμιση για τις τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ».

Η αποκέντρωση των επιχειρήσεων

Την αποκέντρωση των Millennials ακολούθησαν και οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από την National Association of Realtors, τα αστικά κέντρα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν την απομάκρυνση εταιρειών που μετακινήθηκαν σε μικρότερες πόλεις ή και αγροτικές περιοχές.

Ποιος το προέβλεψε αυτό; Ο Joe Tyrrell, πρόεδρος, ICE Mortgage Technology. «Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις μητροπολιτικές περιοχές σε πιο αγροτικές. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση φυγής θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει σπίτι για αυτούς».

Με τι θα ασχοληθούμε το 2022

Η μεγάλη εικόνα είναι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να σιγοβράζουν.

Γενικότερα, το 2022 αναμένεται να είναι εξίσου αβέβαιο με το 2021 και καλό να προετοιμαστούμε για άλλη μία ταραχώδη χρονιά.

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία

Μπλοκμπάστερ έτος: Ποτέ άλλοτε οι εταιρίες δεν άντλησαν τόσο χρήμα

Διχασμένες οι μεγάλες τράπεζες για το μέλλον των αγορών

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Ομόλογα: To 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά από το 1999