Η αμερικανική κεφαλαιαγορά χτυπά νέα ιστορικά υψηλά στην εκπνοή του έτους. Ένα year end rally που ίσως πυροδοτήθηκε με αφορμή την “αποκλιμάκωση” της Όμικρον (ηπιότερα συμπτώματα, μείωση καραντίνας κλπ), προκειμένου παραδοσιακά να “πιστωθεί” στον “Αη-Βασίλη” Αμερικανό Πρόεδρο…; Ποιος ξέρει…

Τη δική μας εκτίμηση την ξέρετε (και αν όχι, μπορεί να τη διαβάσετε εδώ). Ας δούμε όμως τι λένε οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται διχασμένες όσον αφορά τις προβλέψεις τους.

Σε αυτό το κλίμα ευφορίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει διόρθωση, με τις Βank of America και Morgan Stanley να εμφανίζουν bearish εκτιμήσεις. Από την άλλη, αισιόδοξη παραμένει η JP Morgan, η BlackRock και η Citigroup…

JP Morgan: Νέα ύψη

Μπορεί το αμερικανικό χρηματιστήριο να κατέγραψε κέρδη – ρεκόρ το 2021, ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν υπάρχει κανένας λόγος βάσει του οποίου αυτό το ανοδικό σερί θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Μάλιστα, στην πραγματικότητα, πρόκειται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη είσοδος επενδυτών.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο sell off, δεδομένων της χαμηλής θέσης των επενδυτών, των εξαγορών ρεκόρ και των θετικών εποχιακών τάσεων του Ιανουαρίου» επεσήμανε η JP Morgan.

«Η τοποθέτηση των επενδυτών είναι πολύ bearish – η αγορά έχει πάρει πολύ σοβαρά τη hawkish στροφή της κεντρικής τράπεζας και τα πτωτικά αφηγήματα περί Omicron».

Παρότι ο δείκτης S&P 500 «σκαρφάλωσε» σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, το ράλι οδηγείται από μια μικρή ομάδα εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης – κάτι που θυμίζει τη φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας στο τέλος του 20ού αιώνα.

Καθώς η οικονομική ανάκαμψη μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία έχει πλέον μείνει πίσω… πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι το επόμενο στάδιο του κύκλου είναι μια διόρθωση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αίρουν σταδιακά τα μέτρα τόνωσης για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Για τους αναλυτές της JP Morgan, ωστόσο, η «ακραία διασπορά μετοχών και η συγκέντρωση ρεκόρ σε ορισμένα χαρτιά» αποτελεί ένδειξη… προσοχής και όχι επικείμενης πώλησης. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα mega caps ως ασφαλή καταφύγια ή «ψευδοομόλογα», έγραψαν.

Αν μη τι άλλο, η απόσυρση μικρότερων εταιρειών προσφέρει στους επενδυτές ελκυστικά σημεία εισόδου σε κλάδους, όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία, η ενέργεια και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ο πληθωρισμός ομαλοποιείται και οι ανησυχίες για την επιθετικότητα της Fed μειώνονται.

Overweight για τις μετοχές η Citigroup

Σύσταση «overweight» για τις μετοχές στις παγκόσμιες αγορές δίνει η Citigroup, με τους κυκλικούς τίτλους, γενικά, να ευνοούνται, χάρη στην ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, στην έκθεση στρατηγικής της, η Citigroup εκτιμά για το 2022 άνοδο 6,3% για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 (4.900 μονάδες).

Όπως επισημαίνει, οι ΗΠΑ είναι το πλέον κατάλληλο μέρος, με τις εγχώριες εταιρείες να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρά κέρδη. «Παρόλο που ο οικονομικός κύκλος είναι πλέον πιο ώριμος, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων για το 2022».

Στις περισσότερες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από την τάση, κάτι που θα υποστηρίξει το υπόβαθρο των κερδών.

Οι αναθεωρήσεις των παγκόσμιων κερδών εξακολουθούν να είναι επί τα βελτίω, και επομένως δεν μπορούν να αποκλειστούν περισσότερες θετικές εκπλήξεις.

Bofa: Εκτίμηση για €500 «χαράτσι» ανά νοικοκυριό από ρεύμα και φυσικό αέριο

Bank of America: Οι χρηματιστηριακές αγορές πιθανόν να συντρίβουν το 2022

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η Bank of America σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αγορών το 2022.
Όπως αναφέρει, το πληθωριστικό σοκ του 2021, που ακολούθησε το υφεσιακό σοκ του 2020, αναμένεται να διαδεχθεί το σοκ της αύξησης των επιτοκίων.

Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική παγκοσμίως θα αυστηροποιηθούν, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να καθοδηγούνται από τα επιτόκια (το QE στις ΗΠΑ τερματίζεται, απειλή παραμένει η αντεστραμμένη καμπύλη σε ό,τι αφορά τα ομόλογα) και τα εταιρικά κέρδη.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με την BofA, οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων το 2022 μάλλον θα επιβραδυνθούν. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, πλην Κίνας…

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους της Fed θα οδηγήσουν το αμερικανικό δεκαετές στο 2%. Δολάριο, πετρέλαιο και χρυσός θα συνεχίσουν ανοδικά…

Πάντως, η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να συνεχιστεί, εάν καταστεί σαφές από το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους ότι η Fed είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια αρνητικά, ακολουθώντας μια λογική του τύπου «too big to fail».

BlackRock: Γιατί οι μετοχές θα «απογειωθούν» και το 2022

H οικονομική ανάκαμψη και η μερική διατήρηση των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τις πιστωτικές αγορές και τις αγορές μετοχών το 2022, όπως εκτιμά o επενδυτικός κολοσσός BlackRock σε ανάλυσή του.

Είναι σπάνιο οι αποδόσεις των μετοχών παγκοσμίως να είναι θετικές και τα ομόλογα αρνητικά σε οποιοδήποτε ημερολογιακό έτος – ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί επί δύο συνεχόμενα χρόνια για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Συνεπώς, σύμφωνα με την BlackRock, αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο καθεστώς σε ό,τι αφορά την αγορά – και είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τη σύγχυση που προκάλεσε η ισχυρή επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, λοιπόν, δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για μερικά χρόνια ακόμη ενώ πιθανότατα θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το τέλος του πανδημικού προγράμματος, όπερ σημαίνει θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα προκαλέσει μια σειρά από αναταραχές στη συνιστώσα της προσφοράς.
Συμπέρασμα: «Προτιμούμε τις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος και παραμένουμε overweight σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό» καταλήγει η BlackRock.

Morgan Stanley: Πτώση στις αγορές λόγω Omicron, επιλέξτε αμυντικά assets

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron και του σοκ που έχει προκαλέσει η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων του κλάδου της Ενέργειας, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει πτώση.

Από την άλλη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις μετοχές δείχνουν ανάκαμψη, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η παραλλαγή ανησυχίας Omicron στον δείκτη S&P 500 και, γενικότερα, στη Wall Street. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί…

«Αυτή είναι μια καλή προειδοποίηση για τους όσους πάσχουν από FOMO, δηλαδή από τον φόβο μη χάσουν κάποιο ανοδικό ράλι.

Αυτό το συναίσθημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένης της ραγδαίας μείωσης ρευστότητας στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων εν όψει της εορταστικής περιόδου και του τέλους του έτους.

Ωστόσο, η Morgan Stanley παροτρύνει τους επίδοξους επενδυτές να πάνε το βλέμμα τους πέρα από το 2021, επισημαίνοντας πως η παραλλαγή Omicron είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη, που αναμένεται να επιβραδυνθεί στα μέσα του 2022.

Συνεπώς, «καλό είναι να επιλέγετε μόνο αμυντικές μετοχές και ανάλογα assets» προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία

Bloomberg: Το 2021 ήταν η χρονιά του Bitcoin

Τι φέρνει το 2022 για τις χρηματιστηριακές αγορές- Τι λένε οι επενδυτικοί οίκοι

Οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν… τα Χριστούγεννα

Ομόλογα: To 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά από το 1999