Τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές εν μέσω της εφοδιαστικής κρίσης παρουσιάζει η Morgan Stanley. Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, το παγκόσμιο σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησε σε μη κάλυψη της απότομης αύξησης στη ζήτηση και κατ’ επέκταση σε εκτόξευση του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο μείζον είναι να γίνει ξεκάθαρο πότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές στη νέα μετά τον κορωνοϊό πραγματικότητα η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει η Morgan Stanley, το α’ εξάμηνο του 2022 αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο το οξύ πρόβλημα που παρατηρείται. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει σε πρόσφατο report της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μέσω του οποίου αξιολογείται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι κίνδυνοι και οι δυσχέρειες.

Το σοκ που εκδηλώθηκε έπληξε τις εταιρείες, με αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή να μην ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης κατά την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Οι ελλείψεις σε Κίνα και Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση καθώς και τα lockdown άσκησαν τεράστια πίεση.

Υψηλό το κόστος των logistics

Η Morgan Stanley αναφέρει, όμως, ότι ήδη η κατάσταση βελτιώνεται και πως τα προβλήματα θα επιλυθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των logistics θα παραμείνει «σημαντικά υψηλότερο» και θα είναι «επίμονο έως το 2022», προέβλεψε, προσθέτοντας: «Η καραντίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απίθανο να χαλαρώσουν για βασικές διηπειρωτικές διαδρομές με συντονισμένο τρόπο μέχρι το 2022».

Την ίδια στιγμή, για τις εταιρείες που παράγουν τεχνολογικό υλικό, η Morgan Stanley είναι προσεκτική με όσες έχουν αυξημένο ανεκτέλεστο, καθώς και περιορισμένη ορατότητα σχετικά με το πότε η ζήτηση θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Αναφέρει δε ότι προτιμά τις εταιρείες ημιαγωγών με έκθεση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η επενδυτική εταιρεία έχει εντοπίσει εταιρείες που λέει ότι είναι «περιφερειακές πρωταθλήτριες», «αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής… για να υποστηρίξουν τη θέση τους ενάντια στις ανταγωνιστικές πιέσεις από άλλες σφαίρες επιρροής».

«Αυτές οι εταιρείες έχουν όντως εμφανιστεί εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2020-2021, αλλά σε γενικές γραμμές τις έχουμε δει επίσης να παρουσιάζουν τάσεις ισχυρής κερδοφορίας και να ξεπερνούν το σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο μετοχικό κεφάλαιο MSCI ACWI», ανέφερε η έκθεση.

Ο δείκτης MSCI ACWI αποτελείται από μετοχές του κόσμου MSCI καθώς και από δείκτες αναδυόμενων αγορών.

Οι εταιρείες που προκρίνει η Morgan Stanley

Ημιαγωγοί: Samsung Electronics, Intel, Infineon Technologies, NVIDIA

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Volkswagen, Ford Motor, Daimler, General Motors, BMW, Tata Motors, Renault, Hyundai Motor, Continental

Software: Microsoft, IBM, Dell, SAP

Επενδύσεις: Berkshire Hathaway

Κατανάλωση: Sony, Panasonic, LG Electronics

Λιανεμπόριο: Amazon

Κεφαλαιουχικά Αγαθά: Volvo AB, Siemens

Τεχνολογία: Apple, HP, Cisco, Lenovo, Fujitsu, Hitachi

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;

Ποιες προβλέψεις έπεσαν διάνα το 2021

Κακώς συγκρίνουμε τον πληθωρισμό με του 1979 – Είναι πολύ χειρότερος

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις