Η Ελβετία παραμένει μείζονας προορισμός για τα μεγάλο κεφάλαιο παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Boston Consulting Group, ο διεθνής ιδιωτικός πλούτος που σταθμεύει στην αλπική δημοκρατία έφτασε τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 – το ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου.

Μπορεί η Ελβετία να διατηρεί τα ηνία ως το διεθνές κέντρο υπερσυγκέντρωσης πλούτου, λόγω του συστήματος απορρήτου που διαθέτουν και του διεθνούς status που απολαμβάνει, το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, οι δύο περιοχές του πλανήτη που ανελίχθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας της Boston Consulting Group.

Τα μέρη αυτά επωφελούνται κυρίως από την υπερπαραγωγή κροίσων στην Κίνα, η οποία αν και ανέκρουσε πρύμναν, λόγω κορονοϊού, συνεχίζει να εμφανίζει ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο ιδιωτικός υπεράκτιος πλούτος – ή ο διασυνοριακός πλούτος – συσσωρεύτηκε επίσης σε περιοχές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως τα βρετανικά Channel Islands και τη Νήσο του Μαν, καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Λουξεμβούργο.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στις τάξεις 4 και 8. Ενώ η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και το σχετικό κίνημα διαμαρτυρίας δεν είχαν σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη υπεράκτιου πλούτου στην επικράτεια, η εξέλιξη θα μπορούσε να κάνει τους εγχώριους επενδυτές να παροχετεύσουν τα κεφάλαια τους.

Glassdoor: Οι δέκα καλύτεροι CEOs της αμερικανικής αγοράς