«Επιστολή αγωνίας» έστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Διανομής Ενέργειας) όπου περιγράφει τον κίνδυνο μπλακ άουτ σε πολλά νησιά Ιούλιο και Αύγουστο. Παράλληλα δείχνει και το δρόμο για να καλυφθεί το έλλειμμα ρεύματος που υπάρχει στη νησιωτική χώρα την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει την επιστολή του προς την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αλλά πολύ γρήγορα έλαβαν γνώση τόσο ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Με όλα τα προβλήματα και τα μίνι μπλακ άουτ που είχαμε το καλοκαίρι του 2021, λόγω παρατεταμένων συνθηκών καύσωνα σε συνδυασμό με την έκρηξη του τουρισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει και τις δύο αυτές παραμέτρους στην εκτίμησή του, ακόμη κι αν οι τελικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι καλύτερες, δηλαδή εάν έχουμε λιγότερους τουρίστες και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Παράλληλα όμως στη χώρα μας για ένα συνεχόμενο χρόνο έχουμε συνολική μείωση και μάλιστα σημαντική, στη ζήτηση ρεύματος συνεχίστηκε ενώ την ίδια στιγμή οι ΑΠΕ και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί κυριάρχησαν στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχοντας κατά 65%.

Αγορά ενέργειας: Στα 3,25 δισ. ευρώ τα υπερέσοδα – Επέστρεψαν στους καταναλωτές

Που οφείλεται η μείωση της ζήτησης ρεύματος

Αναφορικά με τη μείωση της ζήτησης ρεύματος οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και ο κίνδυνος της ενεργειακής επάρκειας ανάγκασαν τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ριζική αλλαγή της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς.

Έτσι, τα νοικοκυριά άλλαξαν την καθημερινότητα τους περιορίζοντας τη χρήση των ηλεκτρικών οικιακών τους συσκευών, ενώ και οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Η τάση αυτή κυριαρχεί από τον περσινό Ιούνιο και συνεχίζεται έως σήμερα. Ο Ιούνιος φέτος, ήταν ο 12ος μήνας συνεχόμενης πτώσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά -7% έναντι του Μαΐου του 2022.

Τον περασμένο μήνα μεγαλύτερη μείωση είχαν οι πελάτες υψηλής τάσης (-7,20%). Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έκοψαν κατά 7% την κατανάλωση ρεύματος.

Το αρνητικό πρόσημο στη μεταβολή της ζήτησης ήρθε φυσικά και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι οποίες δεν απαίτησαν την αυξημένη χρήση θερμαντικών συσκευών.

Συνολικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα έκλεισε στις 3.610 GWh.

ΔΕΗ: Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσε για Απρίλιο

Φορτσάρουν οι ΑΠΕ!

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ οι περισσότερες ποσότητες ρεύματος που καταναλώσαμε προήλθαν από τις ΑΠΕ (57,56%) έναντι των μονάδων θερμικής παραγωγής (35,33%).

Το ισοζύγιο των διασυνδέσεων (εισαγωγές – εξαγωγές ρεύματος) ήταν για έναν ακόμη μήνα εισαγωγικό. Πιο συγκεκριμένα το καθαρό ισοζύγιο ήταν στις 644 GWh.

Αν συνυπολογιστεί και η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών (7,10%) τότε οι καθαρές τεχνολογίες αντιστοιχούσαν στο 64,66% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής.

Το Μάιο η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 6,18% έναντι τους αντίστοιχου περσινού μήνα και διαμορφώθηκε στις 3.041 GWh.

ΑΠΕ: Το φθινόπωρο οι νέοι διαγωνισμοί - Απλούστερες διαδικασίες στα πολύ μικρά έργα

Ποια νησιά κινδυνεύουν με μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Η επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ για την ανεπάρκεια ρεύματος, περιλαμβάνεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για τα έτη 2023-2029, όπως ακριβώς υποβλήθηκε στην Αρχή από τον Διαχειριστή ΜΔΝ ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής για κάθε νησί ξεχωριστά:

Α) Ρόδος.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 17,51 MW στο ΗΣ Ρόδου, προτείνεται να καλυφθεί, με αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση νέων αεριοστροβιλικών μονάδων, των οποίων η διαθέσιμη ισχύς συνολικά, τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους, θα είναι της τάξης των 18 MW. Εναλλακτικά, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας δράσης είναι οριακά, προτείνεται το προκύπτον έλλειμμα να καλυφθεί με μίσθωση Η/Ζ ισχύος 18 MW.

Β) Σαντορίνη.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 20 MW στο ΗΣ της Θήρας προτείνεται να καλυφθεί, με μίσθωση ισχύος της τάξης των 20 MW.

Γ) Σάμος

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 11,4 MW στο ΗΣ της Σάμου, προτείνεται να καλυφθεί, με μίσθωση ισχύος της τάξης των 12 MW.

Δ) Λέσβος.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 13,7 MW στο ΗΣ της Λέσβου, προτείνεται να καλυφθεί, με μίσθωση ισχύος της τάξης των 14 MW.

Ε) Χίος.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 24,5 MW στο ΗΣ της Χίου, προτείνεται να καλυφθεί, με μίσθωση ισχύος της τάξης των 25 MW.

ΣΤ) Κάρπαθος.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 4,65 MW στο ΗΣ της Καρπάθου, προτείνεται να καλυφθεί, με μεταφορά πέντε φορητών Η/Ζ από τον ΑΣΠ Κω, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 5 MW.

Ζ) Λήμνος

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 3,5 MW στο ΗΣ της Λήμνου, προτείνεται να καλυφθεί, με μεταφορά τεσσάρων φορητών Η/Ζ από τον ΑΣΠ Κω, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 1 MW.

Η) Ικαρία

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 0,90 MW στο ΗΣ της Ικαρίας, προτείνεται να καλυφθεί, με μεταφορά ενός φορητού Η/Ζ από τον ΑΣΠ Κω, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 1 MW.

Θ) Κύθνος

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 0,89 MW στο ΗΣ της Κύθνου, προτείνεται να καλυφθεί, με μεταφορά ενός φορητού Η/Ζ από τον ΑΣΠ Κω, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 1 MW.

Ι) Καστελόριζο.

Το έλλειμμα ισχύος της τάξης των 0,13 MW στο ΗΣ της Μεγίστης, προτείνεται να καλυφθεί με μίσθωση ισχύος της τάξης των 0,15 MW.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής ΜΔΝ για την περίοδο 2023-2029 κάνει ειδική αναφορά για το σύστημα Κω-Κάλυμνο, Λέσβο και Χίο ως προς την ανάπτυξη του παραγωγικού τους δυναμικού έως ότου συνδεθούν στο ηπειρώτικο δίκτυο και επομένως πάψουν τα όποια θέματα ενεργειακής επάρκειας.

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη του συστήματος Κω-Κάλυμνος, το πρόγραμμα ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

1)Πρόταση για την ανάπτυξη του συστήματος Κω-Καλύμνου

Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη διασύνδεση του ΗΣ Κω-Καλύμνου με το ΕΣΜΗΕ, με εκτιμώμενο έτος ηλέκτρισης το 2027, προτείνεται για το χρονικό διάστημα 2024-2027 η διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης των ΑΣΠ Κω και Καλύμνου, και η παραμονή του Α/Σ GE TM2500 στον ΑΣΠ Κω, με τον οποίο διασφαλίζεται η επάρκεια ισχύος για όλο το εξεταζόμενο διάστημα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης επιπλέον φορητών Η/Ζ του ΑΣΠ Κω. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Διαχειριστής ΜΔΝ από τη ΔΕΗ ΑΕ, το κόστος εξαγοράς του Α/Σ ανέρχεται στα 4.590.000 €, ενώ στην περίπτωση αυτή εξοικονομείται επιπλέον το κόστος απομάκρυνσής του, το οποίο ανέρχεται στις 400.000€.

2)Προτάσεις για την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού του ΗΣ Λέσβου

Στα πλαίσια της εξέτασης της επάρκειας ηλεκτροδότησης των ΜΔΝ κατά την περίοδο του θέρους του 2023 έχει προταθεί η κάλυψη του προκύπτοντος ελλείμματος με μίσθωση ισχύος της τάξεως των 14 MW τους θερινούς μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη διασύνδεση του ΗΣ Λέσβου με το ΕΣΜΗΕ, με εκτιμώμενο έτος ηλέκτρισης το 2027, προτείνεται για το χρονικό διάστημα 2024-2027 η διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης των ΑΣΠ Λέσβου, και η ενίσχυση του με μίσθωση ισχύος κατά την περίοδο του θέρους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η παράταση των Αδειών Παραγωγής των μονάδων G11, και G12 που λήγουν το 2025.

3)Προτάσεις για την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού του ΗΣ Χίου

Στα πλαίσια της εξέτασης της επάρκειας ηλεκτροδότησης των ΜΔΝ κατά την περίοδο του θέρους του 2023 έχει προταθεί η κάλυψη του προκύπτοντος ελλείμματος με η μίσθωση ισχύος της τάξεως των 25 MW τους θερινούς μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη διασύνδεση του ΗΣ Χίου με το ΕΣΜΗΕ, με εκτιμώμενο έτος ηλέκτρισης το 2028, προτείνεται για το χρονικό διάστημα 2024-2028 η διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης των ΑΣΠ Χίου, και η ενίσχυση του με μίσθωση ισχύος κατά την περίοδο του θέρους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η παράταση όλων των Αδειών Παραγωγής των μονάδων που λήγουν το εξεταζόμενο διάστημα.

ΥΠΕΝ και διαχειριστές δεν ανησυχούν για μπλακ άουτ το καλοκαίρι αλλά επαγρυπνούν

Πως θα εγκατασταθούν μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες στα νησιά

Πρόσθετες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν προβλέπονται πλέον από το νόμο.

Με τη ρύθμιση, για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης ή σύνδεσης του σταθμού στο δίκτυο, ο επενδυτής υποχρεούται να διαθέτει βεβαίωση κατάλληλου φορέα ελέγχου που θα βεβαιώνει την τεχνική και λειτουργική επάρκεια των ανεμογεννητριών, για την εγκατάστασή τους στον υπό αδειοδότηση αιολικό σταθμό, καθώς και τον υπολειπόμενο χρόνο που δύνανται να λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες.

Ως κατάλληλος φορέας ελέγχου θεωρείται ο κατασκευαστής των ανεμογεννητριών σύμφωνα με το πρότυπο «ISO/IEC 17020». H εγκυρότητα της βεβαίωσης για την τεχνική και λειτουργική επάρκεια των ανεμογεννητριών επιβεβαιώνεται από τον φορέα, ο οποίος εκδίδει βεβαίωση πιστοποίησης τύπου για τις ανεμογεννήτριες του σταθμού.

Για τους αιολικούς σταθμούς αυτής της περίπτωσης, μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον φορέα που εκδίδει τη βεβαίωση πιστοποίησης τύπου και πιστοποιητικά τύπου, των οποίων η ισχύς έχει λήξει, αν ο κατασκευαστής της ανεμογεννήτριας δεν εκδίδει πλέον τέτοια πιστοποιητικά, επειδή έχει σταματήσει να κατασκευάζει τον εν λόγω τύπο ανεμογεννήτριας.

Διαβάστε περισσότερα