Ο υποψήφιος της εθνικιστικής κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας εναντίον του φιλελεύθερου, φιλοδυτικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ιβάν Κόρτσοκ.
Ο στενός σύμμαχος του λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έλαβε το 53,85% των ψήφων με τα ψηφοδέλτια από περισσότερο από το 98% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία στις επαναληπτικές εκλογές του Σαββάτου, ξεπερνώντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόρτσοκ που είχε 46,14%.
Μιλώντας στη Μπρατισλάβα, ο Πελεγκρίνι υποσχέθηκε «να διασφαλίσει ότι η Σλοβακία θα παραμείνει στο πλευρό της ειρήνης και όχι στο πλευρό του πολέμου». Η Κόρτσοκ παραδέχθηκε την ήττα και συνεχάρη τον νικητή. «Είμαι απογοητευμένος», είπε, προσθέτοντας ότι σεβάστηκε το αποτέλεσμα.
Σλοβακία: Αποχώρησε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος
Ο Πελεγκρίνι γίνεται ο έκτος πρόεδρος της Σλοβακίας από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 και θα διαδεχθεί τη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, την πρώτη γυναίκα αρχηγό κράτους της χώρας. Η Τσαπούτοβα, ένθερμη υποστηρικτής της γειτονικής Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για επανεκλογή τον περασμένο Ιούνιο, αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή της.
Η νίκη του Πελεγκρίνι εδραίωσε την εξουσία του Φίτσο, δίνοντας σε αυτόν και στους συμμάχους του τον έλεγχο μεγάλων στρατηγικών θέσεων.
Τα καθήκοντα του προέδρου της Σλοβακίας
Ο πρόεδρος της Σλοβακίας επιλέγει τον πρωθυπουργό μετά τις βουλευτικές εκλογές, ορκίζει τη νέα κυβέρνηση και διορίζει δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου. Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να ασκήσει βέτο σε νόμους, αν και το κοινοβούλιο μπορεί να παρακάμψει το βέτο με απλή πλειοψηφία και να τους αμφισβητήσει στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο αρχηγός του κράτους έχει επίσης το δικαίωμα να δίνει χάρη σε καταδίκους. Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, έχει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες.
Σε «γραμμή» Ορμπάν ο πρόεδρος Σλοβακίας
Το κόμμα Smer (Κατεύθυνση) του Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, πατώντας πάνω σε μια φιλορωσική και αντιαμερικανική πλατφόρμα.
Ο Πελεγκρίνι, 48 ετών, ο οποίος είναι αριστερών καταβολών και είναι υπέρ του ενισχυμένου ρόλου του κράτους, ηγείται του αριστερού κόμματος Hlas (Φωνή), το οποίο τερμάτισε τρίτο στις εκλογές και εντάχθηκε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τον Φίτσο και το υπερεθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό κόμμα.
Οι επικριτές ανησυχούν ότι η Σλοβακία υπό τον Φίτσο θα εγκαταλείψει τη φιλοδυτική της πορεία και θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Ουγγαρίας υπό τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της, Βίκτορ Όρμπαν. Η νέα κυβέρνηση διέκοψε αμέσως τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Σλοβακία πρόσφατα για να διαδηλώσουν ενάντια στις φιλορωσικές και άλλες πολιτικές του Fico, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων τροποποίησης του ποινικού κώδικα και ανάληψης του ελέγχου των δημοσίων μέσων ενημέρωσης.
Ο Κόρτσοκ ήταν επικριτικός απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης, για τις οποίες οι διαδηλωτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, ενώ ο Πελεγκρίνι υποστήριξε τη νέα κυβέρνηση και δεν αμφισβήτησε τις πολιτικές της.
Πριν από τις εκλογές, ο Πελεγκρίνι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ήταν «διχασμένα μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της συνέχισης του πολέμου [μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας] με κάθε κόστος, και εκείνων που απαιτούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για ειρήνη».
Ο Κόρτσοκ, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο Πελεγκρίνι, ο οποίος ήταν βουλευτής του Φίτσο στο Σμερ, έγινε πρωθυπουργός το 2018, αφότου ο Φίτσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. Ο Πελεγκρίνι είχε χωρίσει προσωρινά τους δρόμους του με τον Φίτσο μετά την ήττα του μολυσμένου από σκάνδαλα Σμερ στις προηγούμενες εκλογές το 2020.
Με τη νίκη του Πελεγκρίνι, ο Φίτσο ανέκαμψε από δύο συνεχόμενες ήττες στις προεδρικές εκλογές. Ο Φίτσο ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τον Αντρέι Κίσκα πριν από 10 χρόνια, ενώ η Τσαπούτοβα κέρδισε τον εκλεκτό του Φίτσο στις κάλπες του 2019.