Δύο πράγματα μας υπόσχονταν, αλλά δεν έδιναν ποτέ μέχρι σήμερα οι Βρετανοί γράφει η Μαίρη Μπενέα στο ρεπορτάζ της στο ieidiseis, τα μάρμαρα και την πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία.

Πλέον παραμένουν εκεί μόνον τα μάρμαρα, καθώς η πρώην δικαστής βρίσκεται από σήμερα στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, όπου ξεκίνησε να εκτίει την ποινή της!

Βγαλμένο από τον κινηματογράφο είναι το παρασκήνιο των δικαστικών ενεργειών και των δικονονικών κινήσεων, που έκανε η Δικαιοσύνη, για να επιτύχει την έκδοση της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, η οποία φυγοδικούσε επί 19 χρόνια στην Αγγλία, γιά την υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος.

Την τελευταία… πινελιά βέβαια, την έβαλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στην προ τριμήνου μυστική συνάντηση του στην Αγγλική Πρεσβεία, που τελικά είχε αποτέλεσμα, καθώς η πρώην Πρωτοδίκης βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, οπού ξεκίνησε να εκτίει την ποινή των 13 ετών, που της είχε επιβληθεί το 2011.

Ακόμη και μετά τις επιτυχημένες κινήσεις του κ. Φλωρίδη ωστόσο και πάλι η διαδικασία της έκδοσης κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα έστω και την τελευταία στιγμή, όπως είχε γίνει σε πέντε προηγούμενες απόπειρες, όπου οι Έλληνες αξιωματικοί, που είχαν επωμισθεί την αποστολή με την κωδική ονομασία «Τόνια», έφτασαν στη βρύση, αλλά δεν κατάφεραν να πιουν νερό!!!

Το κακό ξεκίνησε προ ετών, όταν έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας να εκδοθεί η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία στη χώρα μας.

Όπως τώρα, έτσι και τότε, Έλληνες αξιωματικοί που συνεργάζονται με την Ιντερπόλ, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο γιά τις εκδόσεις εισαγγελέα εφετών ταξίδεψαν στην Αγγλία, για να παραλάβουν και να μεταφέρουν στην Ελλάδα την πρώην Πρωτοδίκη.

Η αποστολή έφτασε στο Βρετανικό αεροδρόμιο, αλλά εκεί πληροφορήθηκαν ότι η εκδοθείσα είχε αρρωστήσει και νοσηλευόταν, οπότε δεν μπορούσε να ταξιδέψει.

Άνθρακες ο θησαυρός, για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Η αποστολή των αξιωματικών απέτυχε, αφού αναγκάστηκαν να επιστρέψουν άπρακτοι.

Το επιχείρημα επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα, με νέα αποστολή αστυνομικών στην Αγγλία, αφού είχαν ήδη προϋπάρξει επικοινωνίες και επαφές των δικαστικών Αρχών της χώρας μας, με τους Βρετανούς.

Όμως και τη δεύτερη φορά, η κατάληξη ήταν πάλι μιά… τρύπα στο νερό, καθώς στο αεροδρόμιο οι Έλληνες αστυνομικοί ενημερώθηκαν από τους Άγγλους συναδέλφους τους ότι και πάλι η Αντωνία Ηλία νοσηλευόταν, καθώς υπέστη ξαφνικό έμφραγμα και οι γιατροί δεν της επέτρεπαν να ταξιδέψει.

Η αποστολή γύρισε πάλι με άδεια χέρια, ενώ χρειάστηκε αρκετός χρόνος στην ελληνική δικαιοσύνη, γιά να επιχειρήσει νέα προσπάθεια.

Τρίτη και… φαρμακερή ήταν ωστόσο αυτή η προσπάθεια, καθώς στο αεροδρόμιο και πάλι, οπού αυτή τη φορά οδηγήθηκε και η πρώην ανακρίτρια συνοδευόμενη από Βρετανούς αξιωματικούς, οι Έλληνες αστυνομικοί έμειναν άφωνοι, όταν άκουσαν την πρώην δικαστή να λέει ότι, αιτείται πολιτικού ασύλου!!! Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο. Αποστολή στο… μηδέν..

Τα χρόνια περνούσαν και η πρώην δικαστής είχε πλέον για τα καλά εγκατασταθεί στην Αγγλία, οπου φαίνεται πως είχε αποκτήσει προβλήματα υγείας, τα οποία εμφανίζονταν κάθε φορά, που επρόκειτο να ξεκινήσει νέα διαδικασία έκδοσης της στη χώρα μας.

Έτσι, ακόμη δύο αποστολές αστυνομικών στο αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, είχαν την ίδια κατάληξη όπως οι τρεις προηγούμενες. Σύνολο δηλαδή πέντε αποτυχημένες απόπειρες να εκδοθεί η Αντωνία Ηλία.

Τα πράγματα άρχισαν πλέον να γίνονται πολύ πιεστικά, καθώς οι Έλληνες εισαγγελείς εφετών, που υπηρετούν στο γραφείο εκδόσεων της Εισαγγελίας, άρχισαν να δυσανασχετούν και να καταλαβαίνουν ότι, η Αντωνία Ηλία έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με τα… Μάρμαρα του Παρθενώνα, που οι Βρετανοί όλο μας υπόσχονται ότι, θα μας τα επιστρέψουν, αλλά οι υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά…

Έτσι, ένας έμπειρος και τολμηρός εκ των εισαγγελέων πρότεινε ένα… «τέχνασμα» καθ’ όλα νόμιμο, για να αναγκαστούν οι Βρετανοί να δώσουν την πρώην ανακρίτρια.

Η… επιχείρηση της Εισαγγελίας μπήκε μπροστά και είχε την άτυπη ονομασία «ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΦΙΡΗ»!

Τι ήταν αυτό;

Ο τότε, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Καφίρης είχε εφαρμόσει ένα αλάνθαστο νομικό τέχνασμα, για να αναγκάσει τις βρετανικές δικαστικές αρχές, να εκδώσουν στην Ελλάδα έναν υπόδικο, που δεν τον εξέδιδαν.

Τι έκανε;

Ό,τι ζητούσαν μέσω δικαστικής συνδρομής, το απέρριπτε.

Έτσι, τους ανάγκασε, να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα και να εκδοθεί ο υπόδικος, που ζητούσε.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς εφετών στο τμήμα εκδόσεων αλλά και σε άλλες υπηρεσίες δικαστικής συνδρομής δεν ικανοποιούσαν σχετικά αιτήματα, ενώ την ίδια στάση άρχισε να τηρούν και στον Άρειο Πάγο.

Η «συνταγή», αποδείχτηκε αλάνθαστη, καθώς οι Βρετανικές δικαστικές Αρχές δέχτηκαν να ικανοποιήσουν την έκτη προσπάθεια των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, γιά να εκδοθεί η Αντωνία Ηλία στη χώρα μας.

Αν και παραλίγο να χαλάσει και πάλι η συμφωνία, καθώς η πρώην δικαστής σαν να… τόξερε, εμφάνισε και πάλι ξαφνικά προβλήματα υγείας και την παραμονή της σύλληψης της στο Λονδίνο, μπήκε σε νοσοκομείο γιά εξετάσεις.

Αυτό είχε αποτέλεσμα, να χαθεί η πτήση, η οποία ήταν προγραμματισμένη γιά την επιστροφή στην Ελλάδα της Αντωνίας Ηλία, καθώς έπρεπε ο Άγγλος ιατρός, να της επιτρέψει να ταξιδέψει

Στο παρά πέντε και με την τελευταία βραδινή πτήση, τελικά δόθηκε το ΟΚ από τους Βρετανούς, γιά να έρθει στην Ελλάδα η πρώην δικαστής.

Μάλιστα, σοφά σκεπτόμενα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, είχαν προνοήσει μαζί τους να βρίσκεται και Έλληνας ιατρός, μήπως και επαναληφθούν η, του παρελθόντος, επίκληση λόγων υγείας από την Αντωνία Ηλία, στο χώρο του αεροδρομίου.

Και για την ιστορία, τα πέντε προηγούμενα πήγαινε – έλα της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο κόστισαν περίπου 25.000 ευρώ!

Διαβάστε ακόμη: