Ραγδαίες εξελίξεις προκαλεί η ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη κατά των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Η ποινική δίωξη στηρίχτηκε στις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος μίλησε δημόσια για πρακτικές μαφίας και διασύνδεση των βουλευτών του κόμματός του με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Η ποινική δίωξη κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» αποτελεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους πιλότο για την απόφαση που πρόκειται να εκδώσει το εκλογοδικείο στα μέσα Μαΐου.

Σε περίπτωση κατά την οποία το εκλογοδικείο κηρύξει έκπτωτο το κόμμα των «Σπαρτιατών», τότε τίθεται ζήτημα αναπλήρωσης των 12 εδρών που κατέχει στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, η αναπλήρωση μπορεί να γίνει μόνο με επαναληπτικές εκλογές σε 12 εκλογικές περιφέρειες, όπου έχει εκλέξει βουλευτές το κόμμα των «Σπαρτιατών».

Στο Μαξίμου φαίνεται ότι απορρίπτουν τις εισηγήσεις δύο συνταγματολόγων για αναλογική κατανομή των 12 εδρών στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και να βρεθεί η κυβέρνηση να απολογείται για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος.

Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο της Β΄ Αθηνών με την παραίτηση του Δημήτρη Τσοβόλα και των επιλαχόντων υποψηφίων, που οδήγησε σε εκλογές στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Οι ποινικές διώξεις ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κόμματα που βρίσκονται στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: