Σήμερα (07/12), ο Πασκάλ Ντόναχιου επεσήμανε την εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, «οι οποίες έχουν προσδώσει μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας, τα τελευταία χρόνια».

Αναφορικά για την… ελληνική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα του ελληνικού χρέους να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και την υποστήριξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, ο 48άχρονος πολιτικός υπογράμμισε πως αποτελεί απόδειξη της δουλειάς και της εμπιστοσύνης που έχουμε, για το μέλλον. «Επομένως, η δουλειά πρέπει να συνεχισθεί, αλλά αυτό συμβαίνει», διαμήνυσε σε συνέντευξη στο capital.gr.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup, θα συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και πως μπορεί να έλθουν ακόμη καλύτερες ημέρες.

Σε ερώτηση για τις ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι «είμαι απολύτως βέβαιος για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί τα σημερινά, υψηλά επίπεδα χρέους.

Ο λόγος για αυτό, είναι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών της σχεδίων, τα τελευταία χρόνια, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες, που μειώθηκαν τελικά, ενώ, η ανάπτυξη ενισχύθηκε. Αυτό το επίπεδο χρέους μπορεί να είναι διαχειρίσιμο», ανέφερε.

Περαιτέρω, αναγνώρισε την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού. «Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε σειρά απαιτητικών διεκδικήσεων και αναγκών σε όλο το 2022, ιδίως επειδή το μέγεθος του ενεργειακού σοκ ήταν τόσο μεγάλο, που επηρέασε όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και την απασχόληση», σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι «αυτό που το Eurogroup αναγνώρισε και συμφώνησε τη Δευτέρα (05/12) σε μία μακροσκελή τοποθέτηση, είναι ότι αναγνωρίσαμε το γεγονός πως στο ισοζύγιο, αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης το τρέχον έτος, ήταν σε επέκταση και δεσμευθήκαμε σε μία ουδέτερη δημοσιονομική κατάσταση, για το 2023».

Διαβάστε ακόμη: