Η Ρωσία, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, δε θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε δυτικό πλαφόν τιμής, ακόμη κι αν χρειασθεί να μειώσει την παραγωγή, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο (04/12) του συνεργάτη του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενέργεια, Αλεξάντερ Νόβακ.

Πριν από δύο 24άωρα, η G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό πετρέλαιο στα 60$ ανά βαρέλι, αφού τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία.

Η κίνηση της Δύσης αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια τιμωρίας της Μόσχας, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε πως «η κίνηση της Δύσης αποτελεί μία κατάφωρη επέμβαση, που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο τίθεται, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά», σημείωσε ο αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

«Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργασθούν μαζί μας, βάσει όρων αγοράς, ακόμη και αν αναγκασθούμε να μειώσουμε κάπως την παραγωγή», προσέθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει «αναταραχή» στις αγορές προϊόντων, «επηρεάζοντας και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία».

Δεν είναι σαφές ποια θα είναι, αν υπάρξει, η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές ρωσικού πετρελαίου, επειδή η εκπτωτική τιμή του μπρεντ για τα ρωσικά μείγματα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα.

Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν γύρω στα 61.3$ ανά βαρέλι –λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το πλαφόν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ «έκλεισαν» στα 85.57$, προχθές (02/12).

Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος εξωτερικού για τη Ρωσία, αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας, τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: