Δυσθεώρητο το κόστος του πετρελαϊκού εμπάργκο για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία, υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει τις συνομιλίες για την αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Ευρώπη θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας και ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις σε πετρελαϊκά προϊόντα».

Ο κ. Νόβακ σημείωσε, εν συνεχεία, ότι οι τιμές – «ρεκόρ» για την εξόρυξη και τα «εκρηκτικά» επίπεδα του πληθωρισμού οφείλονται στον «κακό προγραμματισμό ενεργειακής ασφάλειας» της Δύσης (σ.σ. αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη), μιλώντας από το διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του «κενού» από το ευρωπαϊκό εμπάργκο, με την ενίσχυση των πωλήσεων σε άλλα κράτη, όπως τις Κίνα και Ινδία.

«Ωστόσο, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες ενεργειακές υποδομές, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι αγωγοί και οι δίοδοι εφοδιασμού μπορούν να φθάσουν σε νέες αγορές και να παραδώσουν μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των υποδομών δρομολογεί τα ορυκτά καύσιμα προς τη Δύση», τόνισε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος.

Στα τέλη Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε οριστικά για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τη μείωση των εισαγωγών να φθάνει δυνητικά έως και το 90%.

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να πληγεί η ρωσική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε υπερθετικό βαθμό από τις ενεργειακές εξαγωγές. Όσον αφορά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, η Ευρώπη στηρίζεται στη Ρωσία και συνεπώς, βρίσκεται εκτεθειμένη στον κίνδυνο διακοπής των ροών.

Από σήμερα το πρωί (16/06), άρχισε να μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Gazprom. Μέσα σε δύο ημέρες, οι ροές προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%.