Τελεσίγραφο προς τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα για να σταματήσει το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού των καταναλωτών έστειλαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πάροχοι ζητούν από το υπουργείο τη θέσπιση της διατήρησης του δικαιώματος απενεργοποίησης των παροχών ρεύματος στους οφειλέτες που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή για διάστημα 90 ημερών.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο χρόνια λόγω έκδοσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πάροχοι-προμηθευτές έχουν χάσει το δικαίωμα αποκοπής των παροχών σε οφειλέτες που μετακινήθηκαν.
Υπερέσοδα: οι προτάσεις της ΡΑΕ – Τι αποφασίζει τώρα το ΥΠΕΝ
Αυτούς τους σχεδόν 24 μήνες πάντως, η ΡΑΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο, εντούτοις το υπουργείο ΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη του νομοθετικού κενού.
Πλέον όμως έρχεται η ώρα για την επιβολή φόρου στα πλεονάζοντα κέρδη των παρόχων, με τις εταιρείες να επιμένουν ότι είναι λάθος η φορολόγηση ανά τρίμηνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κλείσιμο της χρονιάς, το οποίο είναι πιθανό να συνοδευτεί από ζημιές.
Οι πάροχοι έχουν ήδη αποστείλει όγκους πωλήσεων, καθυστερήσεις, επισφάλειες και άλλα οικονομικά στοιχεία στην ΡΑΕ, που έχει έτοιμη την εισήγηση για το ποσοστό κέρδους τους, την οποία και θα αποστείλει την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ.
Τεκμηριώνοντας όλα αυτά, το υπουργείο θα υπολογίσει το φόρο πάνω στα υπερκέρδη των προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από 1ης Αυγούστου – 31η Οκτωβρίου. Βάσει της ρύθμισης, το 60% του φόρου θα πρέπει να έχει ανακτηθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει και τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να εκδώσει ΚΥΑ μετά την εισήγηση της ΡΑΕ για το ύψος του περιθωρίου κέρδους των παρόχων.
Με την ΚΥΑ θα οριστεί η φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια, με βάση μια «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής» ανά μήνα, σύμφωνα με το μέσο κόστος προμήθειας ρεύματος, προσαυξανόμενο με εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους και λαμβάνοντας υπόψη εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.
Οι πάροχοι διαφωνούν και με τη δομή του μέτρου, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής του. Αν η φορολόγηση δεν γινόταν ανά τρίμηνο, παρά στο τέλος του έτους, όπως λένε, θα συνυπολογίζονταν και ο Δεκέμβριος, δηλαδή ένας μήνας που μάλλον θα γράψουν ζημιές και θα μπουν μέσα, εφόσον διατηρηθεί η τωρινή αυξητική τάση των τιμών.
Οι τιμές που έχουν ανακοινώσει για το μήνα Δεκέμβριο οι πάροχοι κυμαίνονται από 28 μέχρι και 38 λεπτά. Εκείνοι όμως που κινήθηκαν πιο επιθετικά κατεβάζοντας το κόστος της μεγαβατώρας αρκετά χαμηλά, και υποεκτιμώντας τις διεθνείς τιμές, πλέον μπαίνουν μέσα λέει στέλεχος της ΡΑΕ.
Θυμίζουμε ότι η μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει στην χονδρική πάνω από 400 ευρώ και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και η τάση είναι ανοδική κρίνοντας από το γεγονός ότι στο πρώτο 6ήμερο του Δεκεμβρίου, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 338 ευρώ, αυξημένη περίπου κατά 50% σε σχέση με εκείνη του Νοεμβρίου.
Αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προφανώς όλοι οι πάροχοι θα γίνουν πολύ πιο διστακτικοί στο να ανακοινώσουν επιθετικά τιμολόγια τον επόμενο μήνα. Για να ισοσταθμίσουν τις ζημιές, όταν στις 20 Δεκεμβρίου θα έρθει η ώρα να κάνουν γνωστές τις χρεώσεις Ιανουαρίου, αυτές θα είναι αρκετά υψηλότερες από εκείνες του τρέχοντος μήνα πιστεύουν στη ΡΑΕ.
Πιέζουν οι προμηθευτές για τον «ενεργειακό τουρισμό»
Οι προμηθευτές ρεύματος πιέζουν για την αντιμετώπιση των «αγκαθιών» που αντιμετωπίζουν καθώς τα οικονομικά τους μεγέθη πιέζονται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, βαίνουν αυξανόμενες.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές όσο και λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου για τις αποκοπές των στρατηγικών κακοπληρωτών» μας λέει κορυφαίο μέλος του ΕΣΑΗ και συνεχίζει: η έκρηξη των τιμών ενέργειας δυσκόλευσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Εμείς ως πάροχοι έχουμε επιστρατεύσει εκατοντάδες διακανονισμούς για τον περιορισμό των χρεών.
Οι δύο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των παρόχων, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έστειλαν επιστολή με όλο το πακέτο των προτάσεών τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν από 25 ημέρες για τη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών που αλλάζουν πάροχο συνεχώς, αφήνοντας όμως χρέη στον προηγούμενο.
Ο χρόνος των 90 ημερών θα μετρά αντίστροφα από τη στιγμή που θα εκκαθαρίζεται ο λογαριασμός του προηγούμενου παρόχου και τρέχει το ποσό της οφειλής.
Έτσι ο καταναλωτής για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τη διακοπή ρεύματος θα πρέπει να αποπληρώσει το παλιό χρέος ή να το ρυθμίσει. Το δικαίωμα των 90 ημερών των προμηθευτών για αποκοπή της παροχής θα μετρά επίσης και αν μία δόση της ρύθμισης που θα κάνει ο οφειλέτης καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Σκρέκας τον περασμένο Ιούλιο κατάργησε την ποινή πρόωρης αποχώρησης των πελατών από τις εταιρείες ηλεκτρισμού με σκοπό την άσκηση πίεσης σε αυτές για τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ρεύματος.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό άνοιξε μία πόρτα διαφυγής των στρατηγικών κακοπληρωτών. Μπορούν ανεμπόδιστα να αλλάζουν προμηθευτή αφήνοντας φέσια στον προηγούμενο, χωρίς να τους ελέγχει κανείς λέει στέλεχος του ΕΣΠΕΝ.
Ποιος θα πληρώσει τις επιδοτήσεις;
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές λιανικής του ρεύματος θα επιστρέψουν πάνω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα, άρα θα αυξηθούν δραματικά και οι επιδοτήσεις, οι οποίες για τον Δεκέμβριο είχαν περιοριστεί.
Εάν επαληθευτούν εκτιμήσεις αυτές για τη πορεία της τιμής της μεγαβατώρας, τότε οι επιδοτήσεις θα αυξηθούν επιβαρύνοντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά ίσως και τον Προϋπολογισμό του κράτους.
Στο ΥΠΕΝ είναι ξεκάθαροι ότι μέχρι την άνοιξη (εκλογές γαρ…) δεν πρόκειται να αφήσουν να υπάρξουν αυξήσεις, αλλά θα διατηρήσουν με κάθε τρόπο σταθερή την τελική τιμή της κιλοβατώρας.
Αυτό θα απαιτήσει περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς επίσης αν χρειαστεί θα μπει στη μέση και ο κρατικός προϋπολογισμός αφού θα έχει ξοδευτεί μεγάλο μέρος από το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρω που προβλέπεται για όλο το 2023 μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ με ειδίκευση στα ενεργειακά και τελειώνει την ανάλυσή του ως εξής: να δω μετά το καλοκαίρι ποιος θα πληρώσει αυτό το πανάκριβο μάρμαρο…
Εμείς υποπτευόμαστε ότι θα πληρώσουν οι νοικοκύρηδες – καταναλωτές αλλά ας το αφήσουμε για έκπληξη.
Διαβάστε ακόμη:
- Οι Ιάπωνες μέσα από από τα γήπεδα του Κατάρ δίδαξαν ήθος και πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη
- Τι πραγματικά έγινε στο Λονδίνο: Τα σημαντικά meetings και οι συμφωνίες που …δεν έγιναν
- Η προσπάθεια του Τάκη Θεοδωρικάκου να περάσει σε σταυρούς τον δημοφιλή Νίκο Δένδια!
- Θεσσαλονίκη: «Πυροβόλησα ενστικτωδώς» λέει ο αστυνομικός – Άγρια επεισόδια με Ρομά και ΜΑΤ