search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύσκολα αλλάζουν πλέον προμηθευτή ρεύματος οι καταναλωτές

Οι μειώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές - Που θα πάει η επιδότηση.

Κομισιόν: Κόψτε τις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις

Σε πλήρη αλλαγή κλίματος έχουν οδηγήσει οι τελευταίες εξελίξεις στη λιανική ρεύματος.

Οι καταναλωτές, από εκεί που ήταν …νομάδες και άλλαζαν σχεδόν κάθε μήνα πάροχο, τώρα έχουν γίνει σταθεροί σαν φρέσκοι …σύζυγοι όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για τις αλλαγές προμηθευτή ρεύματος τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι μετακινήσεις σε νέο πάροχο όχι μόνο ήταν σημαντικά λιγότερες από τον περσινό αντίστοιχο μήνα, αλλά και πιο περιορισμένες έναντι του Σεπτεμβρίου του 2022.

Οι μετακινήσεις έφτασαν τις 95.000 τον φετινό Σεπτέμβριο.

Επομένως, η «επίδοση» του Οκτωβρίου είναι μειωμένη και σε μηνιαία βάση, σχεδόν κατά 14%, γεγονός που καταδεικνύει ότι το μούδιασμα των καταναλωτών τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, στη στροφή σε καινούριο προμηθευτή, κάθε άλλο παρά προσωρινό χαρακτήρα είχε.

Οι αλλαγές παρόχου κινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα λίγο πάνω από τις 78.000. Έτσι, κατέγραψαν «βουτιά» κατά 20% σε ετήσια βάση, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 είχαν κινηθεί στα επίπεδα των 100.000.

Βασική αιτία για τη μειωμένη κινητικότητα αποτελεί το γεγονός ότι το νέο μοντέλο λιανικής δεν παρέχει καμία εγγύηση στους καταναλωτές ότι ένας προμηθευτής θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα να ακολουθεί την τιμολογιακή πολιτική που έχει εφαρμόσει έως τώρα» μας λέει έμπειρο στέλεχος της αγοράς και συνεχίζει: «παρά το γεγονός ότι στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει υπάρχει σαφής εικόνα της εμπορικής στρατηγικής κάθε εταιρείας και ο καταναλωτής γνωρίζει ποιες εταιρείες συγκαταλέγονται σταθερά σε εκείνες με τις φθηνότερες χρεώσεις και ποιες όχι, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ένας πάροχος τον επόμενο μήνα δεν θα αλλάξει πολιτική ανακοινώνοντας μία από τις υψηλότερες χρεώσεις στην αγορά.

Το υψηλό ποσοστό ελάττωσης των μετακινήσεων αντιστάθμισε σχεδόν πλήρως την μικρή κινητικότητα που καταγραφόταν στην εγχώρια λιανική ρεύματος, έως περίπου τον Αύγουστο.

Επομένως, ο ετήσιος μέσος όρος αλλαγής παρόχου για το 2022 είναι αυξημένος μόλις κατά 2,5% τους πρώτους 10 μήνες του έτους, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Ένα ποσοστό που αποτυπώνει μία απολογιστική εικόνα σχεδόν απόλυτης στασιμότητας για το τρέχον έτος.

Ο Οκτώβριος είναι ο τρίτος μήνας εφαρμογής του νέου μοντέλου στη λιανική ρεύματος, στο πλαίσιο απόσυρσης των ρητρών αναπροσαρμογής και της ανακοίνωσης κάθε 20 του μηνός των χρεώσεων που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα.

Κανονικά, το μοντέλο αυτό ενισχύει τις μετακινήσεις σε νέο πάροχο, αφού καταργεί οποιοδήποτε οικονομικό «πέναλτι» αλλαγής εταιρείας, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να «μεταφέρονται» ακόμη και σε μηνιαία βάση, επιλέγοντας εκείνον τον προμηθευτή που κάθε φορά ανακοινώνει τη φθηνότερη χρέωση.

Η τελική εικόνα που διαμορφώνεται είναι η ακριβώς αντίθετη.

Έτσι, μετά το ξεκίνημα του μέτρου τον Αύγουστο, όπου οι μετακινήσεις παρουσίασαν άλμα κατά 30% σε ετήσια βάση, ο Σεπτέμβριος «έκλεισε» με μείωση 6,5% της κινητικότητας, δίνοντας τη σκυτάλη σε αισθητά μεγαλύτερη ελάττωση τον Οκτώβριο.

Τελικά φαίνεται πως το νέο μοντέλο της αγοράς ταιριάζει σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα είναι διατεθειμένα, σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη και τον επόμενο μήνα να αλλάξουν εκ νέου πάροχο – κάτι που μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ξανά στη συνέχεια.

Ωστόσο, λίγοι καταναλωτές θα ήταν διατεθειμένοι να μπουν σε μία τέτοια λογική συνεχών μετακινήσεων από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.

Οι μειώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές

Μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι για τα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου.

Η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο ήταν 39,7 λεπτά του ευρώ για την 1η κλίμακα κατανάλωσης και 40,9 λεπτά του ευρώ για την 2η κλίμακα κατανάλωσης.

Ακολούθως η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.

Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 30,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ η αρχική τιμή (χωρίς την έκπτωση συνέπειας) είναι 38 λεπτά.

Η χρέωση της Protergia είναι 36,8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

H ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε αρχική τιμή 31,8 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλά με την έκπτωση συνέπειας κατεβαίνει στα 29,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η NRG ανακοίνωσε τιμοκαταλόγους στα 36,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στο πρόγραμμα Prime τιμή 31,9 λεπτά την κιλοβατώρα

H Watt+Volt ανακοίνωσε χρέωση στα 38,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 40,6 λεπτά/kWh.

Η ΖeniΘ ανακοίνωσε 32,9 λεπτά/ΚWh (από 38,5 το Νοέμβριο). Η Volterra 39,8 λεπτά/ΚWh (από 42,8 το Νοέμβριο)

Η τιμή της VOLTON είναι 36,67 λεπτά η κιλοβατώρα.

Η Ελιν ανακοίνωσε για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

Ρεύμα: Τι λογαριασμός θα μας έρθει για τον Οκτώβριο

Που θα πάει η επιδότηση

Η κυβερνητική πολιτική επιδότησης, τρέχει με βάση υπολογισμού το τιμολόγιο της ΔΕΗ και δίνεται επιδότηση τέτοια που να καταλήγει το οικιακό τιμολόγιο στα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα, θα χρειαστεί και αυτόν τον μήνα να δοθούν επιδοτήσεις λίγο μικρότερες σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν δόθηκαν 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις αρχικές καταναλώσεις.

Το συνολικό ποσό που είχε δοθεί το Νοέμβριο για τις οικιακές καταναλώσεις ήταν 270 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης ανήλθε για το Νοέμβριο στα 430 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να δώσει βοήθεια ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που προέρχονται από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και διατίθενται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, σημειώνουν τεράστια «βουτιά» το τελευταίο διάστημα, λόγω ακριβώς της μείωσης στην τιμή του αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επικαιροποιεί καθημερινά, για το διάστημα 1 έως 19 Νοεμβρίου το πλαφόν που βάζει ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έδωσε στο ΤΕΜ μόλις 100,6 εκ. ευρώ.

Τον Αύγουστο, τον μήνα με τα υψηλότερα έσοδα που ανακτήθηκαν από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, λιγνίτης και υδροηλεκτρικά) είχαν εκτοξευτεί στα 878,3 εκ. ευρώ.

Τέλος από τα στατιστικά που έχει αναρτήσει η ΡΑΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση από τις 8 Ιουλίου όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου οι πόροι που τράβηξε το ΤΕΜ και πάνε για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ήταν στα 2,423 δις. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: