Μια νέα μελέτη έφερε στο φως ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με τις παρθενικές γεννήσεις σε καρχαρίες χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως παρθενογένεση, η οποία επιτρέπει σε ορισμένα θηλυκά ζώα να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο με το γενετικό τους υλικό.

Το 2021, ένας είδος καρχαριοειδούς γέννησε ένα μωρό καρχαρία χωρίς αρσενική παρέμβαση στο ενυδρείο Cala Gonone στη Σαρδηνία της Ιταλίας.

Σπάνιο φαινόμενο για σπονδυλωτά ζώα

Τα ασεξουαλικά μέσα αναπαραγωγής είναι τυπικά για ζώα όπως οι αστερίες, τα σκουλήκια βαθέων υδάτων και τα ραβδόμορφα έντομα, αλλά σπάνια παρατηρείται στα σπονδυλωτά.

Οι “θαυματουργοί” τοκετοί σε καρχαρίες χωρίς αρσενικές αλληλεπιδράσεις έχουν μπερδέψει τους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι τα σπονδυλωτά που συνήθως αναπαράγονται σεξουαλικά στρέφονται στην παρθενογένεση ως «τελευταία προσπάθεια αναπαραγωγής όταν δεν υπάρχουν αρκετοί σύντροφοι για να κυκλοφορήσουν».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Fish Biology, επικεντρώθηκε σε απειλούμενους καρχαρίες ζέβρα στο Shedd Aquarium στο Σικάγο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρήσεις, η μελέτη αποκάλυψε ένα παράδειγμα θηλυκού καρχαρία ζέβρα που αναπαράγεται μέσω παρθενογένεσης, παρόλο που υπήρχαν υγιή, αναπαραγωγικά αρσενικά στο ίδιο περιβάλλον.

Παρθενογενέσεις παρά την παρουσία υγιών αρσενικών

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 2004 με γενετικό έλεγχο των καρχαριών ζέβρα στο ενυδρείο για να επιβεβαιωθεί ποιοί από τους καρχαρίες ήταν οι γονείς των παρόντων απογόνων.

Κάνοντας αυτό, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αποφασίσουν για «μελλοντικές προσπάθειες αναπαραγωγής για τη διατήρηση της μέγιστης γενετικής ποικιλότητας», σύμφωνα με την Lise Watson, βοηθό διευθυντή στο Shedd Aquarium και συγγραφέα της μελέτης.

Η γενετική ανάλυση των απογόνων που γεννήθηκαν από αυτούς τους καρχαρίες το 2018 αποκάλυψε ότι δεν ταίριαζαν με κανένα ώριμο αρσενικό στο ενυδρείο.

«Εκτός από το ότι είχαν κοινούς γενετικούς δείκτες με τη μητέρα τους αλλά κανέναν από τους πιθανούς πατέρες, τα μικρά είχαν πανομοιότυπα ομόζυγα αντίγραφα ορισμένων χρωμοσωμάτων», δήλωσε ο Kevin Feldheim, ερευνητής στο Μουσείο Field του Σικάγο, επίσης συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με την ομάδα, ομόζυγος σήμαινε την παρουσία και των δύο κλώνων DNA από έναν γονέα, τη μητέρα τους, και όχι από δύο διαφορετικούς γονείς.

Διαβάστε ακόμη: