Ο Ποντίφικας ανέφερε σήμερα (13/09) ότι είναι έτοιμος να πάει στην Κίνα οιαδήποτε στιγμή, ωστόσο, δεν έχει «νέα» όσον αφορά τις εικασίες ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ενώ, θα βρίσκονται αμφότεροι στο Καζακστάν.

Ο Προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έφθασε στο κράτος της κεντρικής Ασίας για τριήμερη επίσκεψη, με την ευκαιρία της Συνόδου παγκόσμιων θρησκευτικών ηγετών για την ειρήνη. Καθώς υποφέρει ακόμη από γοναλγία, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μία ειδική ράμπα κατά την έξοδο από το αεροπλάνο και εισήλθε στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, με αμαξίδιο.

Ο Πρόεδρος, Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ, τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια, ο Πάπας αναχώρησε για το προεδρικό μέγαρο, εν όψει της ιδιωτικής συνάντησης με τον ηγέτη της χώρας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί στη Νουρ–Σουλτάν με τον κ. Σι, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο (14/09) στην πρωτεύουσα πόλη του Καζακστάν. «Δεν έχω κάποιο νέο για αυτό», απάντησε, δίχως άλλες διευκρινίσεις, στη συνομιλία με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Στην ερώτηση αν είναι έτοιμος να πάει στην Κίνα, ο Πάπας απάντησε πως «είμαι πάντοτε έτοιμος να μεταβώ στην Κίνα».

Ο Φραγκίσκος χρησιμοποιούσε μπαστούνι για να μετακινηθεί στο αεροπλάνο και να χαιρετίσει από κοντά τους δημοσιογράφους, όπως κάνει συνήθως. Φαινόταν να πονάει τη στιγμή που επέστρεφε στο κάθισμά του, στο μπροστινό τμήμα του αεροπλάνου.

Ο Σι θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν το τριήμερο 14/09 – 16/09, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιούς το εξωτερικό, αφότου η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της λόγω του κορωνοϊού. Στο Ουζμπεκιστάν αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ρίχνει» βαριά σκιά στην επίσκεψη του Πάπα στο Καζακστάν και το διεθνές συνέδριο των θρησκευτικών ηγετών, στο οποίο θα μετέχουν περισσότερες από εκατό αντιπροσωπείες από πενήντα χώρες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για «τον παράλογο και τραγικό πόλεμο που ξέσπασε με την εισβολή στην Ουκρανία», ενώ, συμπλήρωσε πως «είναι αναγκαίο να χαλαρώσουν οι αντιπαραθέσεις και η ρητορική που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα, ήλθε η ώρα να σταματήσουμε την επέκταση κάθε αντιπαλότητας», κατά την ομιλία του στην κυβέρνηση του Καζακστάν και το διπλωματικό σώμα.

Από το Έβδομο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών, θα απουσιάζει ο Πατριάρχης της Ρωσίας, Κύριλλος, ο οποίος στηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πάπας θα τελέσει λειτουργία για τη μικρή κοινότητα των καθολικών του Καζακστάν, αύριο το απόγευμα (14/09). Περίπου το 70% των 19 εκατομμυρίων κατοίκων του Καζακστάν είναι Μουσουλμάνοι και το 26%, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Οι Καθολικοί υπολογίζονται γύρω στις 125.000.

Διαβάστε ακόμη: