Ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα Corriere Della Sera, επιτίθεται στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλο, ο οποίος έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν». Λόγια που προκαλούν αίσθηση, αλλά και δείχνουν τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί ο Πατριάρχης Μόσχας μπροστά στο δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Πάπας έδειξε τη δυσαρέσκειά του και πριν από λίγες μέρες όταν πήρε την απόφαση να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Ο Ποντίφικας τονίζει ακόμα ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας, ο οποίος πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη ρωσική πρεσβεία όταν άρχισε ο πόλεμος, δήλωσε επίσης στην ιταλική εφημερίδα ότι περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης ζήτησε από τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Βατικανού να αποστείλει μήνυμα στον Πούτιν.

Το μήνυμα αυτό ήταν, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, “ότι προτίθεμαι να πάω στη Μόσχα. Σίγουρα ήταν απαραίτητο ο ηγέτης του Κρεμλίνου να επιτρέψει ένα άνοιγμα. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση και επιμένουμε ακόμη”.

Ο Πάπας πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;».

Πριν από την συνέντευξη αυτή, ο 85χρονος Φραγκίσκος δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τον Πούτιν δημοσίως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο έχει αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά επικρίνει, χρησιμοποιώντας όρους, όπως αδικαιολόγητη επίθεση και εισβολή, και εκφράζοντας την οδύνη του για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων.