Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα (30/07) ότι θα είναι έτοιμος να παραιτηθεί κάποια μέρα, εάν δε μπορεί να ηγηθεί της εκκλησίας, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. «Δε νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω τα ταξίδια με τον ίδιο ρυθμό, όπως πριν», επεσήμανε κατά το ταξίδι επιστροφής στη Ρώμη, ύστερα από παραμονή μίας εβδομάδας στον Καναδά.

Τους τελευταίους μήνες, ο 85άχρονος επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο ή μπαστούνι, λόγω της επίμονης γοναλγίας, η οποία τον ταλαιπωρεί.

«Νομίζω ότι στην ηλικία μου και με αυτό τον περιορισμό, θα πρέπει είτε να συγκρατηθώ λίγο ώστε έχω την ικανότητα να υπηρετώ την Εκκλησία, είτε να αποχωρήσω», δήλωσε.

«Γενοκτονία», τα τραγικά γεγονότα σε οικοτροφεία της εκκλησίας στον Καναδά

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη σε οικοτροφεία, τα οποία διαχειρίζονταν η ρωμαιοκαθολική και άλλες εκκλησίες, με στόχο να αφομοιωθούν τα παιδιά αυτοχθόνων στον Καναδά, αποτέλεσε «γενοκτονία».

Ο Προκαθήμενος ρωτήθηκε από αυτόχθονα Καναδό δημοσιογράφο για ποιο λόγο δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και εάν θα δεχόταν ότι μέλη της εκκλησίας συμμετείχαν σε γενοκτονία.

«Είναι αλήθεια ότι δεν χρησιμοποίησα τη λέξη, διότι δεν το σκέφθηκα. Ωστόσο, περιέγραψα τη γενοκτονία. Ζήτησα συγγνώμη, συγχώρεση για εκείνες τις ενέργειες, που ήταν γενοκτονία. Το καταδίκασα αυτό, η αρπαγή παιδιών και η βίαιη προσπάθεια για αλλαγή στην κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις παραδόσεις τους. Μία φυλή, ένας ολόκληρος πολιτισμός», προσέθεσε.

Από το 1881 έως το 1996, περισσότερα από 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους. Πολλά κακοποιήθηκαν, υπέστησαν βιασμούς ή πέθαναν από ασιτία.

Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης περιέγραψε τις ενέργειες εκείνες ως «πολιτιστική γενοκτονία», στην έκθεση του 2015. Ο δεδηλωμένος στόχος των οικοτροφείων, που λειτουργούσαν από το 1831 μέχρι το 1996, ήταν να βοηθήσουν στην «αφομοίωση» των ιθαγενών. Τα περισσότερα λειτουργούσαν από την Καθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία, εξ ονόματος της κυβέρνησης.

«Ναι, γενοκτονία είναι ένας τεχνικός όρος, αλλά δεν τον χρησιμοποίησα διότι δεν το σκέφθηκα. Ναι, είναι γενοκτονία, ξεκάθαρα», ολοκλήρωσε ο Ποντίφικας.