Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ό,τι τούτο συνεπάγεται ως προς τις επιπτώσεις και αρνητικές παρενέργειες στις οικονομίες και την παγκόσμια κοινότητα, ήρθε να προστεθεί στην προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση και να επιδεινώσει την κατάσταση ως προς την ακρίβεια και την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά, καθώς το τετράπτυχο της αρνητικής συγκυρίας «Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός» εκτροχιάζει προϋπολογισμούς, επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, πλήττει κοινωνίες και νοικοκυριά, ειδικότερα μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις!
Υπό το πρίσμα αυτό μοιραία πραγματοποιούνται την ώρα τούτη ανασχεδιασμοί και αλλαγές πλεύσης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές εκδοχές, ειδικά ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών και των κρατικών εταιρειών και οργανισμών!
Η αρνητική συγκυρία έχει οδηγήσει σε ανατροπές
Κακά τα ψέματα, η συγκυρία έχει αλλάξει, οι ανατροπές είναι συνεχείς, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται μια γενικευμένη αβεβαιότητα από την έκβαση των πραγμάτων, διεθνών, εθνικών και στενά εγχώριων!
Ειδικά ως προς το μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας και των εμβληματικών διαγωνισμών (π.χ. Αττική Οδός) και αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΠΑ Εμπορίου), την ώρα τούτη πέραν πάσης αμφιβολίας η κρατούσα συγκυρία επηρεάζει στον υπέρτατο βαθμό τις αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με το ότι οι διεθνείς παίκτες και επενδυτές αναπόφευκτα κρατούν στάση αναμονής και αναβάλλουν, ή επανεξετάζουν, ή μεταθέτουν πίσω στον χρόνο κινήσεις και αποφάσεις!
Η μετάθεση των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων (Εθνική Τράπεζα) για λόγους προστασίας των εθνικών συμφερόντων
Υπό την οπτική γωνία αυτή στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα της προστασίας των εθνικών συμφερόντων και της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν μπορεί ούτε να ξεπουληθεί ούτε να διατεθεί εν μέσω κρίσης και διεθνούς αρνητικής συγκυρίας, εν μέσω χαμηλών αποτιμήσεων, εξετάζουν σοβαρά -και ουσιαστικά το έχουν αποφασίσει- να μεταθέσουν πίσω στον χρόνο τις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ούτως ώστε να κερδηθεί πολύτιμο χρονικό διάστημα και να υπάρξει περιθώριο εκτόνωσης της κρίσης, αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και επαναφορά των αποτιμήσεων σε κανονικά – αντιπροσωπευτικά επίπεδα!
Ασφαλείς πληροφορίες -που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση- αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη: τα success stories της κυβέρνησης, τα μεγάλα επιχειρηματικά και τραπεζικά στοιχήματα, όπως η διάθεση του 20%-30% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και εφοπλιστές, πάνε τουλάχιστον έναν (1) χρόνο πίσω!
Η αναβολή ιδιωτικοποιήσεων Αττικής Οδού και ΔΕΠΑ Εμπορίου
Έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν στο Radar ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης και έκρηξης ακρίβειας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, οδηγούνται στην αναβολή και την μετάθεση για το δεύτερο (Β΄) τρίμηνο του 2023 και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αλλά και η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίου!
Στο τέλος της θητείας οι εθνικές εκλογές
Και είναι προφανές ότι όλες τούτες οι αναβολές προώθησης εμβληματικών επιχειρηματικών σχεδίων και διαγωνιστικών διαδικασιών συνιστούν ανατροπές που ενδεχομένως να άπτονται και των κεντρικών πολιτικών αποφάσεων!
Καθώς η αλλαγή της συγκυρίας και η αρνητική κατάσταση που επικρατεί ίσως να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αλλαγή πλάνων όσον αφορά στη διενέργεια εθνικών εκλογών, που δεν αποκλείεται πια μετά την Εθνική Τράπεζα, την Αττική Οδό και τη ΔΕΠΑ να μετατεθεί για το διάστημα άνοιξης – καλοκαιριού 2023 και η προσφυγή στις κάλπες, κανονικά και απολύτως θεσμικά, με τη λήξη της θητείας…
H Macquarie ψάχνει …big deal στην Ενέργεια!
Μαθαίνω ότι η περίφημη αυστραλιανή Macquarie, ένα από τα κορυφαία private equity funds στον πλανήτη που διαχειρίζεται 737 δις. δολάρια Αυστραλίας και διαθέτει 17.209 εργαζόμενους συνολικά σε όλο το γκρουπ, εσχάτως έχει εγκαταστήσει «κέντρο επιχειρήσεων» στη χώρα μας, που εδρεύει σε πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο!
Πέραν πάσης αμφιβολίας η Macquarie Asset Management της οποίας Διευθύνουσα Σύμβουλος είναι από το 2018 η 60χρονη Σεμάρα Γουικραμαναγιάκε, επιτυχημένη επιχειρηματίας, δικηγόρος και τραπεζίτης, έχει εντοπίσει στην Ελλάδα σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες, που υποστηρίζονται από τις προοπτικές της χώρας, την πορεία του ΑΕΠ, την ισχυρή κυβέρνηση και πλήθος υγιών επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και όχι μόνο!
Ως γνωστόν η Macquarie έχει πλέον ισχυρά συμφέροντα στην Ελλάδα καθώς δαπάνησε το ποσόν ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ!
Μια συμμετοχή μειοψηφίας, χωρίς παρέμβαση στο μάνατζμεντ και τους διαγωνισμούς προμηθειών!
Πρόκειται πράγματι για μια εντυπωσιακή εξέλιξη – απόφαση, καθώς ο ρόλος του παθητικού επενδυτή συνήθως δεν είναι αρεστός και ειδικά όταν έχεις ξοδέψει πάνω από 2 δις…
Ωστόσο καταδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη της Macquarie για την εθνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις ιδίως σε τομείς ειδικού και μεγάλου ενδιαφέροντος όπως είναι η Ενέργεια, αλλά και οι παραχωρήσεις!

H Shemara Wikramanayake,Managing Director, Chief Executive Officer και Executive Voting Director της εταιρείας
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η Macquarie θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, όπου κατά πληροφορίες έχει έρθει σε συμφωνία με Έλληνα μεγιστάνα για να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα από κοινού!
Έναν διαγωνισμό που κατά τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπεράσει σε τίμημα τα 2,1 δις. του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στην πιάτσα ακούγεται ότι μπορεί να δούμε και ιλιγγιώδες τίμημα ρεκόρ άνω των 3 δις. ευρώ!
Βεβαίως όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί προ του πολέμου στην Ουκρανία και των παρενεργειών του σε όλα τα επίπεδα!
Η Macquarie λοιπόν βρίσκεται στην Ελλάδα! Και «στήνει κέντρο επιχειρήσεων», που σε απλά λόγια σημαίνει ότι αναζητεί νέες ευκαιρίες σε τομείς του ενδιαφέροντος της και των συμφερόντων της!
Και ως γνωστόν, η Macquarie δεν είναι από τους Οργανισμούς που φοβούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη!
Όταν αποφασίσει να αγοράσει είναι διατεθειμένη να τα χώσει χοντρά!
Η εγκατάσταση λοιπόν της Macquarie στην Ελλάδα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετική είδηση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Χρηματιστήριο!
Οι 6 καυτές υποθέσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς που πάνε για παραγραφή (!!!)
Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε οι πρώτοι και μόνοι που αποκαλύψαμε και αναδείξαμε τον νόμο έκτρωμα του Χρ. Σταϊκούρα, βάσει του οποίου τα χρηματιστηριακά κακουργήματα παραγράφονται σε 5 αντί για 10 χρόνια που ίσχυε ως σήμερα.
Σε απλά λόγια η διάταξη αυτή που εντάχθηκε ως τροπολογία στον νέο νόμο για την Επ. Κεφαλαιαγοράς τον οποίο επεξεργαζόταν ο υφυπουργός κ. Ζαββός, ένας πραγματικός τεχνοκράτης, έντιμος και ακέραιος που για λόγους αδιευκρίνιστους εξωθήθηκε σε παραίτηση (!!!), επί της ουσίας επιφέρει αφενός την συγκάλυψη και αφετέρου την αμνηστία σε πλείστους όσους χρηματιστηριακούς απατεώνες που κερδοσκόπησαν και πλούτισαν εις βάρος του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς!
Και είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι την ώρα τούτη πάρα πολλές μείζονος σημασίας υποθέσεις λιμνάζουν στα συρτάρια της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία όπως παραδόξως καθυστερεί συνεχώς τόσο την «εξιχνίαση» τους όσο και τη συζήτηση στο ΔΣ προκειμένου να επιβληθούν ποινές και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα!
Έχουμε κατ’ επανάληψη απευθύνει δημόσιο ερώτημα προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς αλλά και το Υπ. Οικονομικών «πόσες και ποιες υποθέσεις χρηματιστηριακής απάτης βρίσκονται αραχνιασμένες στα ντουλάπια της Αρχής και οδηγούνται προς παραγραφή;»!
Και απάντηση δεν έχουμε λάβει, ούτε πρόκειται να λάβουμε. Και την ίδια στιγμή κάποιοι «χρυσοκάνθαροι» του Χρηματιστηρίου θα τρίβουν τα χέρια τους ότι την έβγαλαν καθαρή!!! Μια θλιβερή νέα επανάληψη της ασυλίας των τραπεζιτών, πάλι μέσα από νομοθέτημα της τελευταίας στιγμής υπό τη μορφή τροπολογίας…
Επειδή ο κατάλογος των προς παραγραφή υποθέσεων είναι μακρύς, εμείς απλώς – για να ανοίξουν τα μάτια των μικρών κυρίως επενδυτών – θέτουμε ερωτήματα για 6 καυτές υποθέσεις, μείζονος ενδιαφέροντος και ποινικής σημασίας!
1.
Τι γίνεται με την υπόθεση μεγαλοεργολάβου ο οποίος κατηγορείται για χειραγώγηση αλλά και κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης πριν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του εργοληπτικού ομίλου; Ο οποίος πούλησε εν γνώσει του αθρόα μετοχές πριν ανακοινωθεί η αύξηση που ευλόγως προκάλεσε την πτώση της τιμής της μετοχής!
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω μεγαλόσχημος επιχειρηματίας – εργολάβος κατηγορείται ακόμη, από άλλη Ανεξάρτητη Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που σχετίζεται με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα!
2.
Αληθεύει ότι στα συρτάρια της Επ. Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται βαρβάτη υπόθεση πρώην μεγαλοτραπεζίτη για χειραγώγηση, εσωτερική πληροφόρηση και χρηματιστηριακή απάτη, ο οποίος ήδη απολαμβάνει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για την ασυλία των τραπεζιτών;
3.
Τι πραγματικά συμβαίνει με υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης και χειραγώγησης της μετοχής υπό «κρατικό» έλεγχο επιχείρησης, από δήθεν σοβαρό χρηματιστή – νταραβεριτζή; Η οποία μετά βεβαιότητας πάνω από μια 5ετία σέρνεται από συρτάρι σε συρτάρι, ενώ ήδη έχει υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών! Όπως πάει η δουλειά, βρίσκεται μια ανάσα από την παραγραφή! Την σκαπουλάρει κι αυτός…
4.
Φημολογείται εντόνως στις παρυφές της Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει ένα πόρισμα για την χειραγώγηση της ΔΕΗ κατά την περίοδο 2016-17, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και επί προηγούμενης διοίκησης, με ταυτόχρονη παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού σε παρουσίαση και δημοσίευση επίσημων οικονομικών στοιχείων τα οποία είχαν αρχικώς αλλοιωθεί και αποκαταστάθηκαν εκ των υστέρων!! Αν η πληροφορία αυτή είναι αληθής – που είναι – γιατί δεν την εξετάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για να επιβάλλει ποινές και να τη στείλει στον εισαγγελέα; Δεν βλέπουν ότι βρίσκεται στα όρια της παραγραφής;
5 και 6
Σε ποιο σημείο άραγε βρίσκεται η έρευνα για τις 2 κραυγαλέες και καραμπινάτες υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των τραπεζών Πειραιώς και Alpha πριν την ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ; Έχουν εντοπιστεί οι υπαίτιοι των διαρροών; Έχουν ελεγχθεί οι χρηματιστηριακές συναλλαγές; Αποκαλύφθηκαν οι κερδοσκόποι; Ποιοι έκαναν τελικά χειραγώγηση διά μέσω της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης;