Έκπληξη προκάλεσε η έξοδος του υφυπουργού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργου Ζαββού, από το υπουργείο οικονομικών.

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμού αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο για τον κ. Ζαββό, αλλά και για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Και ενώ κάποιοι ανέμεναν την αναβάθμιση του, λόγω της επιτυχίας του προγράμματος Ηρακλής στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, ο κ Ζαββός, είδε την έξοδο του από το κυβερνητικό σχήμα.

Mάλιστα την ώρα αυτή εκκρεμούν τα νομοσχέδια που έχουν δρομολογηθεί αναφορικά με την ανασύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει ως νόμος μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς πρόκειται για εθνική δέσμευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία φυσικά με την αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους ο κ. Ζαββός μέσα σε δύο χρόνια με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και την επέκταση του για 18 ακόμα μήνες, δημιούργησε τις συνθήκες μέσω τιτλοποιήσεων να απαλλαγούν οι τράπεζες, μέχρι το τέλος του 2022 από προβληματικά δάνεια ύψους άνω των 60 δις ευρώ, δημιουργώντας τις συνθήκες να επιστρέψουν σε μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι ο νόμος για το ΤΧΣ, αλλά και για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Παράλληλα ο κ. Ζαββός δεν μπόρεσε να κρύψει και ο ίδιος την έκπληξη του για την «καρατόμηση» του λέγοντας ότι και ο ίδιος δεν το περίμενε. 

Φυσικά, όπως πρώτο το radar έγραψε, ο κ. Ζαββός βρίσκονταν τον τελευταίο καιρό σε μια ανοιχτή και συνεχιζόμενη κόντρα με τον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της Bad Bank, γεγονός το οποίο προφανώς έπαιξε το ρόλο του.