Η υπόθεση της αναβαλλόμενης φορολογίας και η τροπολογία Ζαββού της τελευταίας στιγμής προκειμένου να προληφθεί ζήτημα κρατικοποίησης δύο τουλάχιστον τραπεζών που θα παρουσίαζαν ζημίες στον ισολογισμό εξαμήνου, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την διαχρονική σύγκρουση του αρμόδιου υφυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με φόντο bad bank και σχέδιο Ηρακλής Ι και ΙΙ.

Όπως υποστηρίζει στο στενό του περιβάλλον ο Γιάννης Στουρνάρας και προκύπτει από τις διαρροές, η Bad bank ήταν εξαρχής η λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών!

Σε αντίθεση με τον Γ. Ζαββό ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο Ηρακλής και για την αποτελεσματικότητα του οποίου πείστηκε ο πρωθυπουργός αλλά και πριν από αυτόν ο σύμβουλος του κ. Πατέλης ο οποίος εφέρετο μέχρι τότε να συμπλέει με τις απόψεις Στουρνάρα! Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε ανεξήγητη μεταστροφή των θέσεων του!!!

Επί του προκειμένου τώρα, όπως προκύπτει από τις διαρροές σε επιλεκτικά οικονομικοπολιτικά σάιτ η σύγκρουση Στουρνάρα – Ζαββού έχει αναβιώσει καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις και την άρον άρον τροπολογία κυριολεκτικά στο παραπέντε ούτως ώστε να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των τραπεζών.

Εξέλιξη που κατά τις διαρροές επιβεβαιώνει την ορθότητα του σχεδίου Bad bank που απορρίφθηκε ελαφρά τη καρδία!

Όπως επισημαίνουν ΜΜΕ που πρόσκεινται στον διοικητή της ΤτΕ, η τροπολογία Ζαββού δεν επιλύει το ζήτημα οριστικά αλλά απλώς το μεταθέτει στο βάθος χρόνου, κάποια στιγμή θα σκάσει εκκωφαντικά σύμφωνα με την διαρροή και η όποια κυβέρνηση καθώς και οι θεσμοί που τώρα είχαν δώσει την έγκριση τους για την τροπολογία, θα το αντιμετωπίσουν ξανά σε δεύτερο χρόνο!

Ανεξαρτήτως πάντως της έκβασης του εν λόγω ζητήματος, είναι προφανές πως αποτέλεσε την αφορμή ο κεντρικός τραπεζίτης να βγαίνει και να δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Ζαββός να βρίσκει λύση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αποφευχθεί φιάσκο με κρατικοποίηση αμέσως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου δια μέσω των οποίων ιδιωτικοποιήθηκαν και τυπικά οι συστημικές τράπεζες!

Big Bank!!! Τράπεζες, Χρηματιστήριο, Ταμείο Ανάκαμψης!