Ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση για το Χρηματιστήριο διαμορφώνεται εσχάτως με αφορμή, πρώτον, τις εκθέσεις των διεθνών οίκων όπως για παράδειγμα της JP Morgan και της HSBC, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι υποτιμημένες έναντι των ξένων, και διανοίγεται μπροστά τους ευρύ ανοδικό περιθώριο!
Δεύτερον, η αιφνιδιαστική ρύθμιση του υπ. Οικονομίας που μέσω τροπολογίας του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ζαββού επιλύεται οριστικώς το ανοικτό ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, γεγονός που απελευθερώνει κεφάλαια προς χρηματοδοτική μόχλευση για τις τράπεζες ενώ τελεσίδικα εκλείπει ο κίνδυνος κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που θα συνέβαινε εάν οι τράπεζες παρουσίαζαν ζημιές.
Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό, καθώς την ώρα τούτη λόγω εγγραφής των κόκκινων δανείων στον Ηρακλή ΙΙ ορισμένες τράπεζες θα εμφανίσουν σημαντικές ζημίες στους ισολογισμούς εξαμήνου!!!
Υπό το πρίσμα τούτο, μετά από τις αυξήσεις κεφαλαίου και την κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτουν οι συστημικές τράπεζες, έχουν πλήρως εξυγιανθεί, έχουν ήδη περάσει με επιτυχία τα stress test, Εθνική και Eurobank δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οπότε όλα συνηγορούν ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι έτοιμες για την μεγάλη έκρηξη που θα συμπαρασύρει όλο το χρηματιστήριο ανοδικά και θα διαμορφώσει ένα νέο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό κλίμα.
Ήδη στην αγορά επικρατεί κλίμα θετικό, περιβάλλον ευνοϊκό για ντιλς, εξαγορές, συγχωνεύσεις, ενώ σιγά σιγά εισρέει νέο, φρέσκο χρήμα για επενδύσεις.
Παράλληλα, μέσα από την εξυγίανσή του το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, των 72 δισ. (μαζί με το ΕΣΠΑ) που σε ορίζοντα 7ετίας θα αλλάξει την επιχειρηματική -και όχι μόνο- εικόνα της χώρας!