Η ξαφνική ένταξη της Alpha bank στον δείκτη MSCI, από τον οποίο είχε εξέλθει τον Μάιο του 2020 λόγω πανδημίας, που ουσιαστικά σηματοδοτεί εισροές ύψους 140 εκατ. ευρώ από τον MCSI standard και 40 εκατ. ευρώ από τον FTSE, δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια μεμονωμένη στήριξη στην μετοχή της τράπεζας μετά την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ και ενόψει της εισόδου των νέων μετοχών στο ταμπλό, αλλά δίνει το στίγμα των προθέσεων των ξένων θεσμικών επενδυτών ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση – ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος!

Διότι στην προκειμένη περίπτωση πέραν της κίνησης της Morgan Stanley να εντάξει στους δείκτες της την Alpha bank με ότι τούτο συνεπάγεται ως προς την ανταπόκριση που θα τύχει ο εν λόγω μετοχικός τίτλος από τους θεσμικούς επενδυτές, είχαμε επίσης την Παρασκευή την διαρροή των θετικών εκτιμήσεων για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τις ελληνικές μετοχές από την έκθεση της JP Morgan προς τους πελάτες της, ενώ την προσεχή Παρασκευή αναμένεται και έκθεση της Fitch που θα περιλαμβάνει κατά πληροφορίες αναβάθμιση της Alpha και πιθανόν και άλλες θετικές αξιολογήσεις!

Υπό αυτό το πρίσμα είναι προφανές πως την ώρα τούτη διαπιστώνεται μια συντονισμένη κίνηση των ξένων θεσμικών επενδυτών, που καταδεικνύει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και που σε κάθε περίπτωση συνιστά ενέργεια στήριξης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε ένα τέλμα, που χαρακτηρίζεται εκτός των άλλων από πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών!

Είναι προφανές πως πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν να βγει το Χρηματιστήριο της Αθήνας από την αφάνεια, ενέργειες που προαναγγέλουν «παιχνίδι», αφύπνιση και εγκλωβισμό των κερδοσκόπων που συστηματικά πιέζουν για να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη σε επίπεδα κάτω των 820 μονάδων!

Αναμφίβολα στην πράξη καταδεικνύεται η πρόθεση των ξένων να στηρίξουν την αγορά και συνιστά έμπρακτη εμπιστοσύνη στην πορεία της εθνικής οικονομίας.

Ωστόσο η ενέργεια τούτη, των διεθνών επενδυτικών οίκων, που μορφοποιείται μέσα από αναβαθμίσεις, θα κριθεί ως προς το τελικό της αποτέλεσμα, όχι στενά από την ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος και τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες την ώρα τούτη, αλλά από το κατά ποσόν η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και η επέκταση της πανδημίας θα ανατρέψουν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε μία χρονική στιγμή που όλα έδειχναν έξοδο από την ύφεση και επιστροφή σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης!

Και η έκβαση των οικονομικών δεδομένων σε πρώτο βαθμό θα κριθεί από την πορεία του τουρισμού, σε μια συγκυρία κατά την οποία αφενός ανατρέπονται δεδομένα αφετέρου η χώρα δέχεται το φιλί της ζωής από την Βρετανία και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον για τις μετακινήσεις των Βρετανών τουριστών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά αναμένει προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, τον οποίο στηρίζει και εμπιστεύεται, σε αντίθεση με προβεβλημένους υπουργούς που με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ προκαλούν σύγχυση, προβληματισμό και αβεβαιότητα!