Τουλάχιστον είκοσι άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας, ύστερα από σημερινό (14/07) πλήγμα ρωσικού πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Πλάνα βίντεο και φωτογραφίες από την πόλη, μακριά από τις γραμμές του μετώπου, έδειξαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από πολυώροφο κτήριο, έπειτα από το σφοδρό χτύπημα στον πολιτικό στόχο.

Το σημερινό πλήγμα αποτελεί ένα εκ των φονικότερων, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως η Βινίτσια, περιοχή στα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, επλήγη από τρεις ρωσικούς πυραύλους «Καλίμπρ» που εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο και ότι οι δυνάμεις κατέρριψαν άλλους δύο.

Η αστυνομία γνωστοποίησε πως περίπου πενήντα από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ αγνοούνται ακόμη δεκαπέντε.

«Πύραυλοι “Κρουζ” έπληξαν δύο κοινοτικές εγκαταστάσεις· καταστράφηκαν σπίτια, ένα ιατρικό κέντρο, ενώ αυτοκίνητα και τραμ “τυλίχθηκαν ” στις φλόγες», επεσήμανε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή είναι πράξη ρωσικής τρομοκρατίας, είκοσι άνθρωποι έχουν “χάσει” τη ζωή τους, μέχρι στιγμής», σημείωσε σε διεθνή διάσκεψη, που αποσκοπεί στην άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει προσώρας σχολιάσει τις πληροφορίες από τη Βινίτσια. Η Μόσχα αρνείται τη στοχοποίηση αμάχων και υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, χαρακτήρισε την επίθεση ως «ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο για γενοκτονία», μιλώντας από το Κίεβο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε «άλλο ένα έγκλημα πολέμου».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφερειακής υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες κάτω από τα ερείπια στη Βινίτσια, πόλη που μετρούσε περίπου 370.000 κατοίκους, πριν από τη ρωσική εισβολή.