Για έντεκα ολόκληρες ημέρες πολιορκείται η Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη δεν έχουν τέλος, ενώ και το Κίεβο βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να το καταλάβουν.

Οι στιγμές αυτή την ώρα είναι δραματικές με πολλούς άμαχους να έχουν «παγιδευτεί» στις πόλεις που δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς. Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι δεν προχώρησε χθες Σάββατο (05.03.2022). Σήμερα Κυριακή (06.03.2022), ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς από ρωσικές ρουκέτες»

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram.

«Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.

Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι και ποιες πολιορκούν

Οι Ρώσοι έχουν αποκλείσει κάθε διέξοδο της Ουκρανίας προς την Αζοφική Θάλασσα και το μόνο κομμάτι που δεν έχουν καταλάβει στο Νότο είναι η περιοχή της Οδησσού. Από την άλλη ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από βορειοδυτικά αλλά και βορειοανατολικά το Κίεβο θέλοντας να καταλάβει όσο γίνεται πιο γρήγορα την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον χάρτη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου στα χέρια των Ρώσων βρίσκονται Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Μαριούπολη, Χερσώνα και ένα μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγεί κατευθείαν στην Οδησσό.

Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς», ενώ συνεχίζεται ανελέητα το σφυροκόπημα της Μαριούπολης.

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε ο Ολεκσέι Κουλέμπα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει την Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος καλούσε τους πολίτες της χώρας του να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους.

««Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου. Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα»., τόνισε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον λαό της χώρας του.

«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκρότησε την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες του ουκρανικού λαού προς τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στη χώρα.

«Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε! Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου. Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας», κατέληξε ο Ζελένσκι. 

Ζελένσκι: Ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την συνεπή υποστήριξη

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.