Στη συνέχεια, ο κ. Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διπλωματών, έχουν «παγώσει».

Ο κ. Υπουργός απέκλεισε σήμερα (13/07) το ενδεχόμενο εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία, στο πλαίσιο οιασδήποτε συμφωνίας ειρήνης, επισημαίνοντας ότι δε διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Ο στόχος των δυνάμεών μας σε αυτόν τον πόλεμο, είναι να απελευθερωθούν τα εδάφη, να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η πλήρης κυριαρχία μας στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Αυτό είναι το τελικό σημείο της διαπραγματευτικής μας θέσης», τόνισε αρχικά.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, απέκτησε τον έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία αυτόν τον μήνα και ελπίζει να καταλάβει όλα τα εδάφη που δεν ελέγχει ακόμη στο γειτονικό Ντονέσκ, την έτερη επαρχία της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε σε συνέντευξη που «είδε» το φως της δημοσιότητας νωρίτερα –πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή Ουκρανών, Ρώσων, Τούρκων αντιπροσώπων και αξιωματούχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών– ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, όσον αφορά την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της επικράτειας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι οι ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες, έχουν «παγώσει».

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν (ειρηνευτικές) συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω της θέσης της Μόσχας και της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς της, εναντίον της χώρας μας», προσέθεσε ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την επιστροφή της επισκευασμένης τουρμπίνας στη Γερμανία από τον Καναδά, που απαιτείται για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 1, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, είπε πως το Κίεβο τόνισε σε Βερολίνο και Οτάβα ότι αυτό αποτελεί ένα «λάθος».

Ντμίτρο Κουλέμπα: «Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας, δεν έχει θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ»

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά αρέσκεται σε «παιχνίδια πείνας»τονίζοντας ότι δεν έχει «θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ», απευθυνόμενος σε ομολόγους του, μέσω βιντεοκλήσης στη συνάντηση των G20, που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει στη Ρωσία τον εκβιασμό του υπόλοιπου κόσμου με τις υψηλές ενεργειακές τιμές, την πείνα και τις απειλές κατά της ασφάλειας των κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μονάχα «ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της» στην Ουκρανία, ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ.