ΑΓΟΡΕΣ

Όσο η Δύση ασχολείται με την ενεργειακή μετάβαση η Ανατολή ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά του αργού

Η επίσκεψη είναι ένα σημάδι ότι η Κίνα και η περιοχή του Κόλπου εμβαθύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας έχουν καταρρεύσει.

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.

Κατά την επίσημη επίσκεψη αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και να γίνουν συναντήσεις με ηγέτες από όλη τη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη είναι ένα σημάδι ότι η Κίνα και η περιοχή του Κόλπου εμβαθύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας έχουν καταρρεύσει λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά αργού πετρελαίου.

Όπως έγραψε ο Xi Jinping σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, το ταξίδι είχε σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις της Κίνας με τον αραβικό κόσμο.

Η Κίνα είναι, σύμφωνα με το CNN ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και πηγή αυξανόμενων επενδύσεων. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στη Μέση Ανατολή και ο κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής αργού πετρελαίου.

«Η ενεργειακή συνεργασία θα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων μεταξύ της σαουδαραβοκινεζικής ηγεσίας», δήλωσε ο Ayham Kamel, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Ομίλου Eurasia.

«Υπάρχει μεγάλη αναγνώριση της ανάγκης οικοδόμησης ενός πλαισίου για να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλληλεξάρτηση θα διευθετηθεί πολιτικά, ειδικά δεδομένου του εύρους της ενεργειακής μετάβασης στη Δύση».

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες.

Χώρες όπως ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν διπλασιάσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε μηδενικές οικονομίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη δεκαετία του 2000, ενώ επιτάχυναν τη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που άφησε όλες τις χώρες να αγωνίζονται για την ενίσχυση των προμηθειών.

Και η Δύση έχει ανακατέψει περαιτέρω τις αγορές πετρελαίου επιβάλλοντας εμπάργκο και ανώτατο όριο τιμών στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: