Ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, την πρώτη εξαγωγική χώρα αργού πετρελαίου παγκοσμίως, για συναντήσεις με τους ηγέτες της περιοχής, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα ενεργειακά θέματα, μεσούσης της κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο ηγέτης της δεύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο έφθασε στο αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» του Ριάντ, της πρωτεύουσας πόλης της πλούσιας πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου, σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV. Τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Κυβερνήτης του Ριάντ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Κινεζικές και σαουδαραβικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος των λεωφόρων του Ριάντ, ενώ, η φωτογραφία του Σι Τζινπίνγκ κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων, υπογραμμίζοντας τα εν δυνάμει οικονομικά οφέλη της επίσκεψης.
Ο ασιατικός «γίγαντας» και η χώρα του Κόλπου, ο κύριος προμηθευτής στο πετρέλαιο, φαίνεται πως επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, σε μία συγκυρία οικονομικών αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικής ανακατάταξης. Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στο εξωτερικό, μετά το «ξέσπασμα» της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 και το πρώτο στη Σαουδική Αραβία από το 2016 και πραγματοποιείται πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν.
Έχουν προγραμματισθεί διμερείς συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού, με τον Βασιλιά Σαλμάν και τον Πρίγκιπα – διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «ντε φάκτο» ηγέτη του βασιλείου, όπως και μία Σύνοδος Κορυφής μεθαύριο (09/12), με τις έξι χώρες του Συμβουλίου της Συνεργασίας του Κόλπου και μία άλλη με Άραβες ηγέτες, σύμφωνα με κρατικά σαουδαραβικά Μέσα ενημέρωσης.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου, από όταν ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ. Σαουδική Αραβία και Κίνα αναμένεται, επίσης, να υπογράψουν συμφωνίες ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ριάλ Σαουδικής Αραβίας (29.3 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης, βάσει πληροφοριών τοπικών ιστοτόπων.
Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου παγκοσμίως και της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα «μαύρου χρυσού». Πέρα από την ενέργεια, θα συζητηθεί και η εμπλοκή κινεζικών εταιρειών στα μεγαλεπήβολα έργα του Πρίγκιπα – διαδόχου, τα οποία περιλαμβάνουν μία φουτουριστική πόλη 500 δισ. δολαρίων, που αποκαλείται NEOM και πρόκειται να αξιοποιήσει την αναγνώριση προσώπου και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα.
Η Σαουδική Αραβία προσέλκυσε πάνω από το 20% των κινεζικών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο μεταξύ 2002 και 2020, η οποία είναι –στην πραγματικότητα– ο μεγαλύτερος αποδέκτης στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- «Επίθεση» των παρόχων ρεύματος σε Σκρέκα: «Σταματήστε τώρα τον… ενεργειακό τουρισμό»!
- Μουντιάλ 2022: Οι Αγγλίδες «WAGS» εγκαταλείπουν το πλοίο για τα ξενοδοχεία
- Άγρια επεισόδια με Ρομά – Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πρόσωπο τον διοικητή της ΟΠΚΕ
- Saxo Bank: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023