Με μεγάλη έκπληξη ομολογώ, διάβασα κάτι ρεπορτάζ, δήθεν προερχόμενα από κύκλους του Μαξίμου και πέριξ του πρωθυπουργού, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος από τους συστημικούς τραπεζίτες, οι οποίοι κατά το ρεπορτάζ συμπεριφέρθηκαν με αχαριστία!!!

Πραγματικά τα έχω χαμένα με όσα διαβάζω για δυο απλούς λόγους: πρώτον η επιλογή των τραπεζιτών όπως και η εποπτεία τους δεν πραγματοποιείται από την κυβέρνηση, αλλά από τον SSM, την Φρανκφούρτη και την Τράπεζα της Ελλάδος!

Αυτοί δίνουν την έγκριση ή όχι στα πρόσωπα που προτείνονται από τους μετόχους, είτε αυτοί είναι το Δημόσιο (ΤΧΣ) όπως στην Εθνική και δευτερευόντως στην Πειραιώς, είτε οι ιδιώτες μέτοχοι όπως στις περιπτώσεις της Alpha και της Eurobank! Και τούτο το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, όπως και το στενό του επιτελείο!

Η ασυλία στα φαντάσματα του χθες που οδήγησαν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα στα μνημόνια!

Δεύτερον, ευεργετημένοι τραπεζίτες δεν είναι οι σημερινοί! Αυτοί που έχουν πάρει στους ώμους τους τις τύχες του τραπεζικού συστήματος και το οδήγησαν στην εξυγίανση, αλλά οι πρώην τραπεζίτες, τα φαντάσματα του χθες, που με πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τις τράπεζες στην καταστροφή, την εξαΰλωση της περιουσίας των μετόχων ενώ οι ίδιοι έγιναν κροίσοι, ζάπλουτοι και σήμερα στο απυρόβλητο παριστάνουν τους ειδήμονες, τους fund managers και άλλα πολλά!

Ευεργετημένοι τραπεζίτες είναι αυτοί που μέσα από κυβερνητικά νομοθετήματα, διάτρητα συνταγματικά, απολαμβάνουν ασυλίας για τα σκάνδαλα που έχουν διαπράξει και τα πλείστα όσα κακουργήματα εις βάρος των τραπεζών και του επενδυτικού κοινού!

Το ξέπλυμα στην κολυμβήθρα του κυβερνητικού Σιλωάμ και η εμφάνιση του λαϊκισμός! Θα έπρεπε οι τραπεζίτες να λειτουργήσουν εις βάρος των εισηγμένων, των μετόχων και της αγοράς;

Αυτούς λοιπόν ξέπλυναν ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου, στην κολυμβήθρα του κυβερνητικού Σιλωάμ και τους απέδωσαν άσπιλους και αμόλυντους στην κοινωνία, παρακάμπτοντας και διαγράφοντας πλήθος εισηγητικών εκθέσεων ανακριτών και εισαγγελέων για να καθίσουν στο σκαμνί με ιδιαίτερα επιβαρυντικές κατηγορίες! Τους τραπεζίτες του χθες, όχι τους τραπεζίτες του σήμερα!

Γιατί λοιπόν είναι αχάριστοι οι σημερινοί εν ενεργεία τραπεζίτες; Και σε ποιον; Τι θα έπρεπε να κάνουν;

Να λειτουργήσουν εις βάρος των μετόχων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς;

Εις βάρος των ίδιων των τραπεζών, εισηγμένων στο ΧΑ νομικών προσώπων;

Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι βαδίζοντας προς τις εκλογές στο Μαξίμου παρασύρονται από τον λαϊκισμό του Τσίπρα και ξεχνούν ότι η ΝΔ είναι κόμμα φιλελεύθερο, της αγοράς, που σέβεται το χρηματιστήριο, τους θεσμούς και τα αρμόδια όργανα, εγχώρια και ξένα!

Το success story Ψάλτη, Μεγάλου, Καραβία και Μυλωνά! Οδήγησαν τις τράπεζες από την απαξία στην κυριαρχία!

Και εν πάσει περιπτώσει, επί του προκειμένου, η Εθνική του Μυλωνά είναι ίδια με την Εθνική του Μιχαηλίδη και των «κουμπάρων»;

Ή την Εθνική του Τόλη και όσων επακολούθησαν; Όχι βεβαίως! Είναι ισχυρή, έχει εξυγιανθεί και βλέπει μέσα από άλλη οπτική το μέλλον!

Αντίστοιχα η Τρ. Πειραιώς του Χρ. Μεγάλου, που μέσα από μια συγκροτημένη και επιθετική πολιτική υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ και εξυγιάνθηκε πλήρως με ταχύτατους ρυθμούς, σε χρόνο ρεκόρ, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης πανίσχυρων συμφερόντων και οργανισμών! Μήπως θυμάται κανείς ποια Πειραιώς παρέλαβε ο Μεγάλου;

Και ο Ψάλτης; Είναι ίδια η Alpha του σήμερα με την Alpha του χθες, του νταραβεριού και των ημέτερων; Ο Βασίλης Ψάλτης, όπως και ο Μεγάλου, αλλά και ο Μυλωνάς λιγότερο, έχει πετύχει ένα θαύμα! Και η αγορά του το αναγνωρίζει, νέοι μέτοχοι μπαίνουν, Έλληνες, ξένοι, μεγιστάνες! Προς τι λοιπόν οι μικροκακίες;

Ποια η σκοπιμότητα της χολής για ένα success story άνευ προηγούμενου;

Όσο για την Eurobank τι μπορεί να πει κανείς; Παράδειγμα προς μίμηση! Το τεχνοκρατικό μάνατζμεντ σε όλο του το μεγαλείο! Υπάρχουν άραγε πολλοί σαν τον Φωκίωνα Καραβία στην πιάτσα;

Όχι σας διαβεβαιώ, κατηγορηματικά!

Και η Eurobank αποτελεί το υπόδειγμα του τρόπου λειτουργίας μιας ιδιωτικής συστημικής τράπεζας, που στάθηκε στην κρίση και παράγει αποτελέσματα!

Ποιος είναι αχάριστος λοιπόν; Οι τραπεζίτες ή η κυβέρνηση που δεν συνεκτιμά πόσο βελτίωσε το προφίλ της η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος; Και την εικόνα της εθνικής οικονομίας, που κακά τα ψέμματα είναι τραπεζοκεντρική!

Το ίδιο μονότονο παραμύθι Πατέλη -Σταϊκούρα για ιδιωτικοποιήσεις, ΤΧΣ, Ιταλούς της ION και Σαουδάραβες του PIF!

Διαβάζω επίσης το ίδιο παραμύθι! Του Πατέλη και του Σταϊκούρα, που νομίζουν αφελώς ότι με αστείες και αβάσιμες διαρροές θα φτιάξουν επενδυτικό κλίμα ενόψει εκλογών!

Λένε λοιπόν τα ρεπορτάζ του …Μαξίμου, ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης από το ΤΧΣ!

Μόνο που τους διαφεύγει ότι οι καιροί άλλαξαν! Δεν έχουν πια η κυβέρνηση και το ΤΧΣ την πρωτοβουλία των κινήσεων!

Ξένοι σοβαροί δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδιαφερόμενοι!

Και σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον της ION για το 20% της Τρ. Πειραιώς είναι προσχηματικό, όπως και των Σαουδαραβών για το 20% της Εθνικής!

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Όλα τα άλλα, είναι για τους αφελείς, τους ημιμαθείς και τους λαϊκιστές του κιτρινισμού των οποίων η παρουσία στο κόμμα της ΝΔ ενόψει εκλογών ενισχύεται, σε βαθμό ανησυχητικό και επικίνδυνο!