search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «σκληροί» τραπεζίτες, το υπουργείο Οικονομικών και το ισπανικό σχέδιο

Όταν σε σώζει τρεις φορές ο φορολογούμενος πολίτης, που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτης και καταθέτης σου, δεν μπορείς σήμερα να τον αντιμετωπίζεις με καθεστωτικές αντιλήψεις!

Οι «σκληροί» τραπεζίτες, το υπουργείο Οικονομικών και το ισπανικό σχέδιο

Οι πρώτες επαφές κλιμακίων κυβέρνησης, ήτοι κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών από τη μία και εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών έδειξαν ότι οι τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να διαφοροποιήσουν την μέχρι τώρα πολιτική τους σε όλα τα επίμαχα θέματα – από τα προβλήματα των δανειοληπτών λόγω οικονομικής κρίσης και αύξησης των επιτοκίων, μέχρι την αύξηση των απίστευτα χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των υπέρογκων προμηθειών.

Η σκληρή δε στάση των τραπεζών δείχνει ότι εδώ πλέον δεν αρκούν οι παραινέσεις και οι διαπιστώσεις.

Όταν σε σώζει τρεις φορές ο φορολογούμενος πολίτης, που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτης και καταθέτης σου, δεν μπορείς σήμερα να τον αντιμετωπίζεις με καθεστωτικές αντιλήψεις, πέρα και έξω από την πραγματικότητα, χωρίς ένδειξη ότι έχεις επαφή με τα συσσωρευμένα προβλήματα του πολίτη.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση άμεσα να αποφασίσει ότι πρέπει να δώσει μάχη, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, ακόμα και ποσά που πρέπει να επιστραφούν από κρατήσεις του παρελθόντος, με μεγαλύτερο όπλο βεβαίως του Δημοσίου, τον χρωστούμενο αναβαλλόμενο φόρο

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις, στο επίκεντρο φυσικά τέθηκε η στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών και μέσα από ρύθμιση των δανείων, αλλά και δανείων που ενώ είχαν ρυθμιστεί, μπήκαν σε καθυστέρηση.

Επίσης, από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ τέθηκε θέμα επανεξέτασης της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, αλλά και για την αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις και φυσικά για τη μείωση των προμηθειών.

Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε το θέμα της επιτάχυνσης του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οποίο αποτελεί μεγάλο κοινωνικό αγκάθι, με πολιτικές συνάμα προεκτάσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση φέρεται να βλέπει με θετικό μάτι το ισπανικό σχέδιο που δείχνει ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς βασίζεται κυρίως σε αναβολές πληρωμών.

Επ αυτού του θέματος, δεν ήταν σε πρώτη φάση κάθετα αντίθετοι και οι εκπρόσωποι των τραπεζών, γεγονός που αφήνει παράθυρο ανοιχτό για κάποια κοινή σύμπλευση με το υπουργείο στις επόμενες συναντήσεις.

Τα κράτη-μέλη πάντως της Ε.Ε. συζητούν και άλλες προτάσεις αυτή την περίοδο, αλλά και εδώ με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς.

Διαβάστε ακόμη: