search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόκκινα δάνεια: Αυστηρή προειδοποίηση στους τραπεζίτες από τον Σταϊκούρα

Η κυβέρνηση ανησυχεί από τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει «χαλαρή» πολιτική στις τράπεζες

δανειολήπτες αίτηση στεγαστικό δάνειο

Αναλάβετε δράση και προσέξτε μην βρεθείτε μπροστά σε νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, ρυθμίστε τα δάνεια και ήρθε η ώρα να αυξήσετε και τα επιτόκια στις καταθέσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευμα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί από τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει «χαλαρή» πολιτική στις τράπεζες σε ότι αφορά τη διαχείριση των δανειοληπτών.

Το οικονομικό επιτελείο καλεί τους τραπεζίτες να αναλάβουν δράση και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινής συνάντησης Σταϊκούρα –τραπεζιτών.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τους τρόπους και τις λύσεις για να αποτραπεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού αλλά και της ανόδου των επιτοκίων.

Και ταυτόχρονα ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αύξηση και των επιτοκίων καταθέσεων τα οποία παρότι το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 2%, αυτά παραμένουν στα επίπεδα του 0,12% με 0,15% στις καταθέσεις προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όπου υπάρχει πρόβλημα και κυρίως να δράσουν έγκαιρα ειδικά σε ότι αφορά ήδη ρυθμισμένα δάνεια, για να μην «σκάσουν» και πάλι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως απέκλεισε –τουλάχιστον προσώρας- το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί από το κράτος η διαφορά από την άνοδο των επιτοκίων.

Κατά μέσο όρο ή δόση σε ένα στεγαστικό των 100.000 ευρώ έχει ήδη αυξηθεί κατά 70 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επισημαίνει τον κίνδυνο για νέα άνοδο των προβληματικών δανείων, ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την ίδια επισήμανση έχει κάνει και Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνοντας ότι εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα νοικοκυριά πιέζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Διαβάστε ακόμη: