Μπορεί να διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, αλλά οι ειδήσεις δεν λείπουν από το μέτωπο της Ε.Ε. ακόμα και αυτές τις ημέρες.

Με αφορμή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Απριλίου προσχέδιο νέων κανόνων για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει την αντίθεση της χώρας του στις προετοιμαζόμενες αλλαγές, που θα διαφοροποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για το θέμα.

Αλλαγές που καθίστανται επιτακτικές, καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώχευση των SVB και Signature στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.

Ο Λίντνερ σε επιστολή του προς Κομισιόν και Eurogroup αναφέρει ότι πρέπει να γίνει σεβαστεί την «καθαρή συμφωνία» που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο για τη διατήρηση του πλαισίου, που είναι γνωστό με την ονομασία «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας», γιατί από ότι έχει ενημερωθεί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι είναι τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας»;

Είναι αυτά που συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τις άλλες του ίδιου δικτύου, για λόγους προστασίας των καταθετών μιας χώρας.

Οι συμμετέχουσες τράπεζες πληρώνουν στο δίκτυο και επωφελούνται από κάποιες μειώσεις στις ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Τέτοια συστήματα υπάρχουν στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Το νέο μοντέλο διάσωσης των τραπεζών, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «θα εισάγει σειρά νέων και σημαντικών περιορισμών» στα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας, αντιμετωπίζοντας τα ως συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Προειδοποίησε δε ότι και άλλα στοιχεία του προσχεδίου, όπως το γενικά μεγάλο πεδίο που καλύπτουν οι κανόνες, θα οδηγήσουν σε «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις». Αχ, Ευρώπη…

Διαβάστε περισσότερα