Σχετικά με την UBS και την απόφασή της, μαζί με τις ελβετικές τραπεζικές και πολιτικές αρχές, να απορροφήσει την Credit Suisse και μαζί της τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς που θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στις διεθνείς αγορές, ήδη άρχισαν οι πρώτες αρνητικές κριτικές που φτάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ενιαίου πλέον σχήματος.

Πιστεύοντας κατ’ ουσίαν όσοι έχουν ζωηρές αμφιβολίες για την κατάληξη του εγχειρήματος ότι “απλώς, έσμιξαν δύο προβλήματα και δημιούργησαν ένα μεγαλύτερο”.

Η Ελβετία, παρότι δεν είναι μέλος της ευρωζώνης ή της ΕΕ, ο τρόπος που επέλεξε να λύσει το θέμα της Credit Suisse δεν άρεσε καθόλου στις διεθνείς αγορές και έχει δημιουργήσει γενικότερο προβληματισμό.

Πρόκειται για ουσιαστική λύση του προβλήματος ή οι αγορές θα το βρουν σύντομα μπροστά τους μεγαλύτερο;

Πάντως, οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter, όχι μόνο δεν καθησύχασαν τις αγορές, αλλά ενέτειναν τις αμφιβολίες τους και την θεώρησή τους ότι έγιναν όλα βιαστικά και με κύριο γνώμονα τη διάσωση του κύρους του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Τι δήλωσε η Keller-Sutter; Ότι τα διεθνώς καθιερωμένα πρωτόκολλα για τη διάσωση τραπεζών δεν «δουλεύουν» στην περίπτωση πολύ μεγάλων ιδρυμάτων, κι αν τα ακολουθούσε η Ελβετία, θα είχε δημιουργηθεί διεθνής κρίση μεγατόνων!

Διαβάστε περισσότερα