Η S&P Global Ratings υποβάθμισε πέντε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα και έδωσε αρνητικές προοπτικές για αρκετές ακόμη.

Ο οίκος αξιολόγησης ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας ότι το τρέχον «σκληρό» περιβάλλον δανεισμού τον οδήγησε σε υποβάθμιση των εξής πέντε τραπεζών: KeyCorp, Comerica Inc., Valley National Bancorp, UMB Financial Corp. και Associated Banc-Corp.

Το γεγονός αυτό των νέων υποβαθμίσεων αμερικανικών τραπεζών, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τις υποβαθμίσεις από τη Moody’s και την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματαγορές, αναφέροντας μάλιστα ότι επανεξετάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και μεγαλύτερων (!) τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι Bank of New York Mellon, State Street και Northern Trust.

Στο δια ταύτα τώρα, η S&P ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη μείωση κατά 14 δισ. δολάρια στις καταθέσεις της Comerica από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα, ως έναν από τους λόγους για την υποβάθμισή της.

Επισήμανε επίσης το «σχετικά υψηλό ποσοστό εμπορικών και ανασφάλιστων καταθέσεων», σε ένα σημείωμα που εξηγούσε την απόφασή της. Παρόμοια ζητήματα προέκυψαν και στις άλλες τέσσερις τράπεζες που υποβάθμισε η S&P.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλές περιφερειακές τράπεζες, για να αποτρέψουν εκροές καταθέσεων από τους πελάτες τους, αύξησαν τα επιτόκια στις καταθέσεις τους, πλήττοντας όμως άμεσα την κερδοφορία τους.

Μετά από τις δύο αυτές υποβαθμίσεις και την ξεκάθαρη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να προχωρήσουν και σε νέες, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα τρίζει συθέμελα εκ νέου.

Και είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερα κρίσιμο το αυριανό συμπόσιο της Fed, που ναι μεν έχει βασικό μενού την νέα αύξηση ή όχι των επιτοκίων, αλλά η κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών θα έχει τον δεύτερο αριθμό στο πινάκιο της ημερήσιας διάταξης.

Και οι αγορές αναμένουν με αγωνία τα σήματα που θα εκπέμψουν και τα επίσημα ανακοινωθέντα και αυτά που θα φωτογραφίζουν έμμεσα ή ευθέως οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων.

Διαβάστε ακόμη: