Νέο πλήγμα δέχθηκαν οι αμερικανικές τράπεζες, αυτή τη φορά από την S&P Global, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και αναθεώρησε τις προοπτικές της  για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από παρόμοια κίνηση της Moody’s, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη κερδοφορία πιθανόν να δοκιμάσουν τις  την πιστωτική ισχύ του τομέα.

Η S&P υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Associated Banc-Corp και Valley National Bancorp  λόγω των κινδύνων χρηματοδότησης και της μεγαλύτερης εξάρτησης από τις καταθέσεις με μεσολάβηση.

Υποβάθμισε επίσης την UMB Financial Corp. , την Comerica Bank και την Keycorp, επικαλούμενη μεγάλες εκροές καταθέσεων και επικρατούντα υψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με το CNBC, η απότομη άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τη χρηματοδότηση πολλών αμερικανικών τραπεζών και τη ρευστότητα, ανέφερε η S&P σε συνοπτικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις που κατέχουν οι τράπεζες που είναι ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corp θα συνεχίσουν να  μειώνονται όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει στην ποσοτική σύσφιξη.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές της S&T Bank και της River City Bank σε αρνητική από σταθερή.

Ο Moody’s είχε νωρίτερα αυτό το μήνα μειώσει τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και τοποθέτησε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένης της Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Truist Financial, σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε bank run σε πολλές περιφερειακές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι αρχές τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: