Ττην πιστοληπτική αξιολόγηση δέκα μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης,  η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.

Η κίνηση της Moody’s έρχεται λίγες μέρες μετά την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp  State Street  και Truist Financial, σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

“Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις κερδοφορίας που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικό κεφάλαιο”, αναφέρει η Moody’s σε σημείωμά της, σύμφωνα με το Reuters.

“Αυτό συμβαίνει καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται να μειώνεται, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών”.

Η Moody’s δήλωσε ότι τα αυξημένα ανοίγματα CRE αποτελούν βασικό κίνδυνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης γραφείων ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας και της μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων CRE.

Διαβάστε ακόμη: