Τα παπούτσια είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό αξεσουάρ μόδας, καθώς ολοκληρώνουν ένα outfit, αλλά είναι και μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς μας.

Για κάποιους, τα παπούτσια είναι ένα έργο τέχνης από μόνα τους, διότι δημιουργούνται με σχολαστική προσοχή και πάθος από εξαιρετικά ταλαντούχους σχεδιαστές. Ενώ πολλοί από αυτούς χαίρονται να δημιουργούν παπούτσια που είναι βολικά και οικονομικά, υπάρχει ένας… άλλος κόσμος, όπου το κόστος των παπουτσιών –και η δημιουργική τους εμβέλεια– αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.

Η αγορά υποδημάτων πολυτελείας είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της μόδας και τους «φανατικούς» των limited edition δημιουργιών και συλλογών. Διάσημοι οίκοι μόδας ανταγωνίζονται για να δημιουργήσουν υποδήματα υψηλής αισθητικής που συνδυάζουν δεξιοτεχνία και εμπνευσμένα σχέδια.

Το βασικό κριτήριο που ξεχωρίζει τα παπούτσια μεταξύ τους είναι η χρήση εξαιρετικά ακριβών υλικών, που προσδίδουν επιπλέον σπανιότητα και αξία σε αυτά τα πολυτελή αντικείμενα. Πολύτιμοι λίθοι, κρύσταλλα και luxurious «πινελιές» επιστρατεύονται συχνά για τη δημιουργία μοναδικών και συλλεκτικών κομματιών. Ορισμένοι σχεδιαστές παράγουν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ζευγαριών – μερικές φορές μόνο ένα – κάνοντας τα παπούτσια εξαιρετικά περιζήτητα.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 ακριβότερα ζευγάρια παπουτσιών που δημιουργήθηκαν ποτέ. Μοναδικές δημιουργίες, φτιαγμένες από πολυτελή υφάσματα, σε τιμές που κινούνται πέρα από κάθε λογική.

10) Ruby Stilettos του Stuart Weitzman – 1,6 εκατομμύρια δολάρια

Εμπνευσμένα από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ», αυτά τα ρουμπινί στιλέτα διαθέτουν 642 bιρμανικά ρουμπίνια στα κομψά κόκκινα σατέν λουράκια τους. Oι κερασο-κόκκινες γόβες παρουσιάστηκαν σε μια γυάλινη θήκη στο Harrods στο Λονδίνο το 2003 και μαγνήτισαν τα βλέμματα.

9) Nike Air Yeezy 1 του Kanye West – 1,8 εκατομμύρια δολάρια

Σχεδιασμένο από τον Kanye West ή Ye και τον Mark Smith, τον δημιουργικό διευθυντή της Nike, τα Nike Air Yeezy 1, άνοιξαν τον δρόμο για πολλές από τις συνεργασίες μόδας του καλλιτέχνη. Το παπούτσι είναι κατασκευασμένο από μαλακό μαύρο δέρμα με διάτρητες λεπτομέρειες σε όλο το επάνω μέρος. Το σχέδιο διαθέτει το λουράκι Yeezy στο μπροστινό μέρος του ποδιού, μια «γλώσσα» με υπογραφή «Y» σε έντονο ροζ χρώμα και ένα λογότυπο Swoosh στην φτέρνα.

8) Jason of Beverly Hills loafers x Tom Ford – 2 εκατομμύρια δολάρια

Αυτά τα loafers καλυμμένα με διαμάντια φορέθηκαν από τον Nick Cannon στο φινάλε της σεζόν του “America’s Got Talent” το 2014. Με περισσότερα από 14.000 στρογγυλά διαμάντια το παντοφλέ ζευγάρι έχει συνολικό βάρος 340 καρατίων. Τα διαμάντια τοποθετήθηκαν επίσης σε λευκό χρυσό στη σόλα και χρειάστηκαν πάνω από 2.000 ώρες εργασίας για να κατασκευαστούν.

7) Cinderella Slippers του Stuart Weitzman – 2,1 εκατομμύρια δολάρια

Το αστραφτερό ζευγάρι στιλέτο φορέθηκε από την τραγουδίστρια της κάντρι Άλισον Κράους στα Όσκαρ του 2004. Διαθέτει ιταλικό δέρμα και διαμάντια 565 Kwiat. Το δεξί παπούτσι έχει επίσης ένα σπάνιο διαμάντι αμαρέτο 5 καρατίων που από μόνο του κοστίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το τακούνι σκόπιμα «εξαφανίζεται» – με όλη την προσοχή να στρέφεται στα πολύτιμα πετράδια που διακοσμούν το μπροστινό μέρος του.

6) Tanzanite Heel του Stuart Weitzman x Eddie Le Vian – 3 εκατομμύρια δολάρια

Τα ασημένια πέδιλα έχουν λουριά που διαθέτουν τανζανίτη 185 καρατίων και διαμάντια 28 καρατίων. Επίσης, το ψηλό τακούνι είναι επενδυμένο με διαμάντια 595 καρατίων Kwiat σε πλατίνα.

5) Rita Hayworth Heel του Stuart Weitzman – 3,1 εκατομμύρια δολάρια

Το συγκεκριμένο παπούτσι αποπνέει αίγλη από… Χόλιγουντ καθώς είναι στολισμένο με σκουλαρίκια από διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια που φορούσε η σταρ Rita Hayworth. Αλλά αυτά τα παπούτσια δεν είναι προς πώληση. Το ζευγάρι ανήκει στην κόρη της Hayworth, την πριγκίπισσα Yasmin Aga Khan.

4) Les Ruby Slippers του Harry Winston – 3,2 εκατομμύρια δολάρια

Το 1989, ο γιος του Χάρι Γουίνστον, Ρόναλντ Γουίλσον, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην 50ή επέτειο του «The Wizard of Oz». Το γυναικείο ζευγάρι παπουτσιών διαθέτει ρουμπίνια 1.350 καρατίων και διαμάντια 50 καρατιών.

3) Diamond Stilettos από την Debbie Wingham – 15,1 εκατομμύρια δολάρια

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια Debbie Wingham αποκάλυψε αυτά τα εξαιρετικά πολυτελή πέδιλα με διαμάντια το 2017. Τα τακούνια είναι γεμάτα με πολύτιμα πετράδια, όπως σπάνια ροζ διαμάντια 3 καρατίων και μπλε διαμάντια 1 καρατίου. Το ζευγάρι διαθέτει επίσης χρυσές σόλες και φερμουάρ, καθώς και χρυσό χρώμα 24 καρατίων στο δέρμα.

2) Diamond Shoes by Jada Dubai x Passion Diamond – 17 εκατομμύρια δολάρια

Τα «Diamond Shoes», είναι ολόχρυσες γόβες στιλέτο, διακοσμημένες με διαμάντια πολλών καρατίων και αποτελούν τα δεύτερα ακριβότερα παπούτσια στον κόσμο.

1) Moon Star Shoes του Antonio Vietri – 19,9 εκατομμύρια δολάρια

Την κορυφή κατακτούν, τα ψηλοτάκουνα πέδιλα Moon Star Shoes του Ιταλού σχεδιαστή Antonio Vietri με κόστος σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ζευγάρι παπούτσια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας MIDE (Made in Italy, Designed in Emirates). Τα «Moon Star Shoes» έχουν τακούνι από συμπαγές χρυσό, διακοσμημένο με διαμάντια 30 καρατίων, εμπνευσμένο από τον διάσημο ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι, ενώ για τη δημιουργία τους εργάστηκε μία ομάδα 30 ατόμων. Στα συγκεκριμένα πέδιλα έχει προστεθεί ένα μικρό κομμάτι από μετεωρίτη που ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή το 1576. Πρόκειται για τον μετεωρίτη Campo del Cielo που έπεσε στη Γη πριν από 4.200-4.700 χρόνια και ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα από μέλη του ισπανικού στρατού.

Διαβάστε ακόμη: