«Εμείς θέλουμε η επιλογή του ή της Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και πρέπει το πρόσωπο να απευθύνεται με ένα πληθυντικό τρόπο, διευρυμένο σε όλη την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στα μέλη μας».

Το είπε ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και τρεις μέρες μετά τα όργανα κλήθηκαν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δυο στελέχη του κόμματος -που δεν εξελέγησαν βουλευτές- για το ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Ο Νίκος Φίλης έχασε για δυο ψήφους από τον Κώστα Ζαχαριάδη και κανένας από τους δύο δεν εξέφρασε ως επιλογή την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υποψηφιότητες οι οποίες θα συγκινούν και θα προσκαλούν πολίτες, ψηφοφόρους αλλά και μη ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είχε πει ο Πρόεδρος, αλλά η υποψηφιότητα Ζαχαριάδη που κέρδισε τελικά δεν συγκινεί με δεκαεφτά ψήφους ούτε την κομματική γραφειοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε και πάλι τον Δήμο της Αθήνας στον Κώστα Μπακογιάννη που αν δεν βγει από τον πρώτο γύρο θα σαρώσει αν έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο όχι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον… Ηλία Κασιδιάρη που άλλοτε είχε πάρει 16%.

Φαίνεται πως ο κατακερματισμός του κόμματος ενόψει των εσωκομματικών εκλογών εμπόδισε μια υποψηφιότητα που να έρχεται από την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακέφαλος εμφανίζεται να μην μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση, αλλά ούτε καν την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθήνας με τον κίνδυνο το κόμμα να έρθει τρίτο -μια ακόμα συντριβή μετά τις απανωτές ήττες στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά επέλεξε ένα άλλο υποψήφιο παρότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρότασή του για τις βουλευτικές εκλογές.

Σα να μην άλλαξε τίποτε από το 2019 που κατέβηκε με κομματικούς υποψήφιους και έχασε όλε ς τις περιφέρειες και τους δήμους παρότι στις βουλευτικές που ακολούθησαν πήρε 32%.

Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει μια νέα ήττα κι αν το 18% που πήρε στις τελευταίες εκλογές με τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ακόμα -χωρίς αυτόν. Η κομματική Βαβέλ δεν ευνοεί τον νέο ή τη νέα Πρόεδρο που θα ηγηθεί σε ένα κόμμα μικρότερο σε εκλογική επιρροή χωρίς να το εκφράζει στο σύνολό του.

Οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να δώσει κομματικό χαρακτήρα μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα για ένα κόμμα που χωρίς ένα ηγέτη που μπορεί να επιβάλλει την επανίδρυσή του θα είναι στο έλεος της κομματικής γραφειοκρατίας και των φραξιών της.

Διαβάστε ακόμη: