Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αγορά «έχει τραβήξει φρένο» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια συγκράτηση που αποτελεί απόρροια της επιστροφής του πολιτικού ρίσκου, των υψηλών επιτοκίων, αλλά και της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature στις ΗΠΑ, γεγονός που ανέσυρε στις αγορές μνήμες της Lehman Brothers με ότι τούτο συνεπάγεται ως προς τη χρηματιστηριακή αντιμετώπιση των μετοχών των τραπεζών παγκοσμίως!

Μολονότι οι Αμερικανικές Αρχές διασφάλισαν το ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων, ενώ όπως εκ τοις πράγμασι προκύπτει, δεν υφίσταται περίπτωση διάχυσης του αμερικανικού τραπεζικού κινδύνου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εντούτοις η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει εγκλωβισμένη, είτε αναζητώντας νέα κατεύθυνση, είτε – κυρίως- αντιστεκόμενη στην αλλαγή κλίματος!

Όπως έχουμε αναφέρει επισταμένως, η αγορά όσον αφορά το εγχώριο ζήτημα, φοβάται τρία πράγματα:

Πρώτον την μη επίτευξη αυτοδυναμίας! Κάτι όμως το οποίο το «χωνεύει» και αρχίζει σταδιακά να βλέπει με άλλο μάτι, καθώς εδώ που τα λέμε, μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί να φέρει την καταστροφή;

Ίσως, υπό μία οπτική να είναι και καλύτερα, λένε οι πιο ψύχραιμες φωνές της αγοράς, μετά από δεύτερη ανάλυση και σκέψη!

Άλλωστε, για όσους γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ΕΚΤ, θεωρούν – και προωθούν στο μέτρο του δυνατού- ότι η καλύτερη και πλέον ιδανική εκδοχή για την Ελλάδα, είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Δεύτερον, την αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε περίπτωση που η κυριαρχία της ΝΔ ως πρώτο κόμμα δεν είναι πασιφανής!

Δηλαδή δεν έχει μία διάφορα τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο!

Τρίτον, την διενέργεια τρίτων εθνικών εκλογών σε περίπτωση που στις 2 Ιουλίου δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας!

Πάντως το γεγονός είναι πως η αγορά παρά τα όσα έχουν συμβεί εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις στην προσπάθεια να μην αλλάξει το κλίμα!

Και τούτο συμβαίνει με άξονα τα καλά χαρτιά, τα δυνατά assets όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Aegean, η Autohellas, η Jumbo και γενικώς οι επιχειρήσεις εκείνες που πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους, έχουν βάθος και υπόσταση και διανέμουν υψηλά μερίσματα!

Επιπροσθέτως οι τράπεζες, που επιδεικνύουν αντανακλαστικά, παράγουν κέρδη, έχουν εξυγιανθεί και σε δεύτερη χρονική στιγμή θα μοιράσουν μέρισμα!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι με αφορμή την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, αρχίζει να γίνεται μια συζήτηση, ούτως ώστε να μειωθεί η δυναμική αύξησης των επιτοκίων, τόσο της Fed όσο και της ECB!

Και μπορεί τούτο να μη συμβεί άμεσα, όταν και θα πραγματοποιηθεί αύξηση 50 μονάδες βάσης, αλλά από την επόμενη φορά όταν και η αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων, αποκαθιστώντας σταδιακά το επίπεδο ισορροπίας!

Διαβάστε περισσότερα